Ajakirja Maret numbris jagab kõigile leivaküpsetajatele soovitusi ajakirja köögitoimetaja Ragne Värk, kes leiba oma kätega viiendat aastat küpsetab. Alljärgnevalt mõned Ragne soovitused ja tähelepanekud.

Juuretisest

  • Juuretis on soovitatav käärima jätta võimalikult sooja kohta.
  • Mida kauem juuretis käärib, seda hapukama leivataina saate.
  • Õigesti käärinud juuretisel on pind vahune – nagu klaasitäis kalja.

Kerkimisest-kergitamisest

  • Nisujahu ei aita kergitamisele kaasa.
  • Leivavorme ärge taina kerkimise ajal loksutage, muidu võib taigen alla vajuda.
  • Kui leib ahjus praguneb, on tainas liiga vähe kerkinud.

Miks leib ebaõnnestub?

  • Kui leib küpseb ahjus lamedaks, oli tainast vormis liiga palju.
  • Nätske leiva põhjuseks võib olla vähene küpsetamisaeg, nõrk juuretis või liiga vesine lisand.
  • Kui leib on liiga tihke, on põhjus taina väheses sõtkumises.

leibKoduleib (foto: Perenaine.ee)