Kiirelt valmivad maiused, mida hea sõpradele kinkida.
- 100-150 g kreeker-küpsiseid (sobivad ka vähese soolasisaldusega)
- 180 g võid
- 100 g pruuni suhkrut, nt. hele muscovado
- 200 g tumedat šokolaadi
- 50 g puhastatud soolamata pistaatsiapähkleid
- 50 g kuivatatud jõhvikaid
Kata 22 x 33 cm ahjuvorm küpsetuspaberiga, laota põhjale ühtlase kihina kreekerid. Sulata paksupõhjalises potis keskmisel kuumusel või ja suhkur. Sega kuni segu on ühtlane ja mullitab. Võta pott tulelt ja vala kohe kreekerite peale, aja ühtlaselt laiali (seda tuleks üsna kiiresti teha, sest karamell taheneb ruttu).
Küpseta 190-kraadises ahjus u. 8-10 minutit kuni karamell mullitab igalt poolt ja on muutunud natuke tumedamaks.
Võta ahjuvorm ahjust, kata tükeldatud šokolaadiga, pane vorm ahju tagasi u. minutiks või kuni šokolaad on piisavalt sulanud, et laiali määrida. Aja spaatliga šokolaad ühtlaselt laiali. Raputa šokolaadikihile hakitud pistaatsiapähkleid ja kuivatatud jõhvikaid. Tõsta vorm jahedamasse kohta, et šokolaad taheneks.
Lõika terava noaga sobivateks ruutudeks või kolmnurkadeks. Maiused säilivad õhukindlas karbis umbes nädala.
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Kairi Timusk
Väga maitsev, hästi sobib ka granaatõuna seemnetega.