Kevadine ja värskendav sidrunimaitselise kattega kohupiimakook, mis sobib hästi näiteks lihavõtte peolauale.

Sidrunikreem:

  • 2 muna
  • 1 suur munakollane
  • 1 dl sidrunist pressitud mahla (u 2 sidrunit)
  • 1 spl sidruni riivitud koort
  • 1,2 dl suhkrut
  • 60 g võid

Koogipõhi:

  • 3 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 60 g toasooja võid
  • 2 spl suhkrut
  • 1 spl hapukoort
  • 1 muna

Täidis:

  • 400 g kohupiima
  • 300 g kohupiimapastat
  • 100 g hapukoort
  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 2 spl sidrunimahla
  • 100 g hapukoort koogile määrimiseks pärast küpsetamist

Katteks:

  • 1,5 dl vahukoort
  • 1-2 spl suhkrut
  • sidruniviile

Valmista esmalt sidrunikreem (võid selle valmistada ka eelmisel päeval). Vispelda munad ja munakollane suhkruga kastrulis ühtlaseks. Lisa sidrunimahl ja sidrunikoor, vispelda taas ühtlaseks. Kuumuta tasasel tulel pidevalt vispeldades, kuni kreem pakseneb (mitte keema lasta!). Tõsta kastrul tulelt ja lisa tükkidena või. Sulata või segades ja lase kreemil jahtuda. Vajadusel kurna kreem läbi sõela. Jahuta sidrunikreem ning pane see vähemalt neljaks tunniks külmikusse.

Koogipõhja jaoks sega kuivained, lisa tükeldatud toasoe või ning mudi näppude vahel kõik puruks. Lisa muna ja hapukoor ning sega käte vahel tainas. Suru põhi 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele.

Sega täidise ained ühtlaseks ja kalla segu koogipõhjale. Küpseta kooki 160-kraadises ahjus u. 50-55 minutit. Lase koogil u. veerand tundi jahtuda ja määri siis 100 g hapukoort ühtlaselt koogile, et see kuivaks ei muutuks.

Lase jahtunud koogil külmikus vähemalt 4 tundi maitsestuda. Kata kook ühtlaselt sidrunikreemiga. Vahusta koor suhkruga ja pritsi koogile vahukooreroosid. Kaunista sidruniviiludega.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)