Parajalt hapuka-magusa maitsega marjadega kook.
Põhi:
- 85 g võid
- 2,5 dl nisujahu
- 2 sl suhkrut
- 1 muna
- näpuotsaga soola
- 3 muna
- 1 sidruni riivitud koor ja mahl
- 400 g magustatud kondenspiima
- 100 g toorjuustu või kohupiima
- u. 100 g marju (nt.maasikad, mustikad, vaarikaid)
- peotäis mandlilaaste
Sega jahu soola ja suhkruga, lisa külmad võitükid, haki noaga purutaoliseks massiks. Lisa muna ja sõtku kiirelt ühtlaseks tainaks, aseta vähemalt pooleks tunniks külmikusse. Suru tainas 20 cm-se lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele.
Kata põhi küpsetuspaberiga, aseta peale raskus – näiteks kuivatatud herned või oad. Küpseta 200-kraadises ahjus 12 minutit. Eemalda küpsetusoad ja küpseta kooki veel 5 minutit, kuniks põhi on kuivaks küpsenud.
Täidiseks vahusta kergelt munad. Lisa sidrunikoor ja mahl, kondenspiim ja toorjuust (või kohupiim). Sega ühtlaseks ja vala eelküpsetatud koogipõhjale. Küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit, tõsta välja ja raputa peale marjad ja mandlilaastud (lisa marjad hiljem selleks, et nad koogipõhja ei vajuks). Küpseta kooki veel u. 25-30 minutit (kontrolli küpsust tikuga).
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Gea
Mõnusalt magus amps, millele marjad annavad head hapukust juurde. Kuigi 100 gr marjade asemel kulus mul tervelt 300 gr karp vaarikaid. Samas ka kohupiima sai pandud rohkem kui retseptis ettenähtud, tervelt 250 gr. Kook tuli see eest väga hea. Positiivne oli see, et koogipõhi oli mõnusalt õhuke.