Sandesh on maiustus india köögist, mis valmib tavalisest piimast. Maiustused saad kenaks värvikirevaks looduslike toiduvärvidega.
- 2 l piima
- 65 ml sidrunimahla (või veidi rohkem) või umbes 230-260 ml jogurtit või umbes 1,5 tl sidrunhapet
- 70 g suhkrut
Kõigepealt valmista paneer – värskest piimast tehtud toorjuust, mida pole laagerdatud. Selleks kuumuta piim suures potis keemiseni. Kui piim keema hakkab, lisa sidrunimahl ja sega korralikult. Lülita pliit välja. Koheselt peaks vadakust kohupiimalaadne mass eralduma. Kui vadak pole selge (see peaks olema kollakas-rohekas), lisa veel hapendajat. Ära hapendusainega liialda, muidu saad pudrutaolise juustu.
Kalla poti sisu sõelale. See, mis sõelale jääb ongi paneer. Loputa seda külma vee all ja pane värske paneer marli sisse. Suru välja liigne vedelik ja jäta 45 minutiks nõrguma või pane 20 minutiks sõelale pressi alla, et paneer oleks üsna kuiv.
Nüüd saad asuda sandeshi valmistamise juurde. Pane paneer puhtale alusele ja sõtku seda mõned minutid kuni juustu teraline struktuur kaob ning tekib pehme tükkideta tainas. Mida pehmem, seda parema maiustuse saad.
Jaga mass pooleks ja sõtku üks pool läbi suhkruga. Küpseta seda suhkruga poolt väikesel kuumusel pannil, pidevalt segades. Mass muutub mõne aja pärast veelgi siledamaks , seejärel hakkab taas paksenema ja ei jää enam panni põhja külge kinni. See peaks juhtuma umbes 5 minutiga. Võta mass pannilt, väldi üleküpsetamist, sest siis muutub sandesh kuivaks ja teraliseks. Sega küpsetatud ja küpsetamata paneeri pooled kokku ja sõtku läbi.
Nüüd saad minna loomingulise osa juurde. Võid jagada massi osadeks ja kasutades (looduslikke) toiduvärve sõtkuda need eri värvi. Võid voolida väikesed erivärvilised pallikesed ja vajutada need veidi madalamaks. Üks võimalus on tasandada sandesh umbes 2 cm kõrguseks ning seejärel lõigata noaga lahti.
Pildil olevatel sandeshidel on kasutatud näiteks kollase värvi saamiseks kurkumit, punase jaoks peedi pulbrit ja rohelinegi on värvitud loodusliku toiduvärviga. Sandeshi võid kaunistada ka kookoshelvestega.
Sellest kogusest saab umbes 300 g sandeshi massi. Pildil olevad maiustused on umbes 30 g tükk.
Retsept ja foto: Gauranga