Rukkileib, mis valmib juuretise ja pärmiga.

  • 3 dl sooja vett
  • 3 dl rukkijahu
  • 3 sl juuretist
  • 1 dl rukkijahu
  • 2 dl Veskimati mitmevilja jahusegu
  • 25 g pärmi
  • soola
  • 1 sl muscovada suhkrut
  • 1 dl rosinaid
  • 50 ml päevalilleseemneid
  • 1 dl kuivatatud nisuteri

Eelmisel päeval pane terad rohke vee sisse likku ja pane juuretis soojemasse kohta vee ja 3 dl rukkijahuga käärima.

Järgmisel päeval keeda terad pehmeks. Eralda järgmiseks leivateoks ka 3 sl juuretist. Lisa käärinud tainale ülejäänud jahu, suhkruga vedelatud pärm, sool. Sõtku käsitsi või miksri tainakonksuga tainast korralikult. Siis lisa rosinad, seemned ja terad ning sõtku veel kord läbi ja jäta tainas umbes tunniks ajaks rätiku alla kerkima.

Kalla õliga määritud vormi, silu märja käega pealt siledaks ja lase veel umbes 15 min kerkida, siis küpseta 200 kraadi juures umbes 50 minutit (leiva põhi peab koputades kumisema). Pritsi leib veega pealt niiskeks, mässi rätiku sisse ja lase maha jahtuda.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)