Tummine pirukas, mis maitseb retsepti autori kirjelduse järgi kui Vahemere suvi.

Taigen:
  • 100 g võid
  • 250 g nisujahu
  • 1 muna
  • 2 spl külma vett
  • soola
Kate:
  • 4-5 väiksemat peeti
  • 4 sl oliiviõli
  • 1 tl kuivatatud punet
  • 1 sl palsamiäädikat
  • 200 g Feta juustu
  • 2 muna
  • 2 dl 35% koort
  • soola, pipart

Sega kokku taigen. Haki külm või kuubikuteks, näpi see jahu sisse. Lisa muna ja külm vesi. Mässi kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.

Pese peedid ja lõika sektoriteks. Piserda üle oliiviõliga, maitsesta soola ja punega. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30-40 minutit. Võta ahjust, piserda palsamiäädikaga ja jäta 10 minutiks marineerima.

Rulli taigen lahti ja äärista sellega 24 cm-se vormi põhi ja servad. Tee pirukapõhi kahvliga auguliseks. Kata küpsetuspaberi ja küpsetusubadega ning küpseta alumisel siinil, 200-kraadises ahjus 12 minutit. Eemalda küpsetusoad ja küpsetuspaber ning küpseta veel 5 minutit (kuniks pind hakkab pruunistuma).

Aseta peedid pirukapõhjale. Sega kokku munad, koor ja Feta juustu tükid ning kalla segu peetidele. Küpseta 180-kraadises ahjus ca 25 minutit. Enne serveerimist lase pirukal pisut jahtuda ja taheneda.

Nippe ja nõuandeid: lisa pirukapõhja sisse 50 g riivitud juustu, see muudab põhja mõnusaks krõbedaks!

Retsept: Anni Arro (Sepamaa talu köök. Osa 2), foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)