Ajakiri Psühholoogia Sinule tutvustab sellest aastast oma toidurubriigis eri rahvuste kööke, sest toit on see, mis avab kergemalt ka rahva hinge. Esimeses numbris räägib ajakirijas Jaapani toidukultuurist Daigo Takagi, kes peab Tallinnas MoMo nimelist Jaapani toidupoodi.

Mõned põnevad väljavõtted artiklist:

Image
Daigo oma kaupluses (foto: Eva Palu)
  • Sushi ei ole jaapanlaste igapäevatoit ning seda pakutakse külalistele tähtpäevade puhul. Sushit ei valmistata ise, vaid tellitakse õppinud meistritelt. „Eriti Nigiri sushi on püha ja seda võivad valmistada vaid 10 aastat selleks õppinud inimesed,” räägib Daigo. Daigo räägib, et jaapanlaste traditsiooniline hommikusöök on näiteks keedetud valge riis, miso supp, marineeritud juurviljad ja kala.
  • Jaapanlaste toitumistavad muutusid üsna kardinaalselt 19. sajandil lõpul, mil saareriik end muule maailmale avas. Koos teiste kultuuridega jõudis saareriigile ka varasemalt tabu all olnud lihasöömine.
  • Jaapanlastele meeldib oma toidulauda teiste rahvuste toitudega täiendada, ent seda jaapanipärases võtmes. Daigo toob näiteks, et itaaliapärasest tomatikastmes pastaroast tegid jaapanlased oma versiooni – sojakastme ja shiitake seentega.
  • Jaapanis on tänaseni kõrgelt hinnatud traditsioonid: riisikasvatajad ja riis on au sees ning lausa riiklikult toetatud. Kui mees võtab omale naise, on läbi aegade tavaks, et naine õpib söögitegemist oma mehe ema käest.

Loe lisa Psühholoogia Sinule jaanuari numbrist. Lisaks Daigolt ka kaks retsepti: grillitud lõhefilee miso- ja juustukastmes ning Oyakodon (traditisooniline Jaapani riisiroog).

P.S – Jaapani köögist on hulgaliselt juttu ka jaanuari Oma Maitses!