See hästi šokolaadine šokolaadikook prantsuse koogiklassikast valmib õige lihtsasti. Võib teha ka ilma marjadeta, kuid just vaarikas sobib selle koogi juurde imehästi. Koogi juurde paku värsketest vaarikatest tehtud toormoosi.
- 200 g tumedat küpsetusšokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
- 200 g võid (82%)
- 3 dl suhkrut
- 4 suurt muna
- 1 sl nisujahu (jah, tõesti, ainult ÜKS supilusikatäis jahu!)
- soovi korral peotäis vaarikaid
- serveerimiseks vaarikamoosi
Sulata või, võta pliidilt, sega sisse hakitud šokolaad ja suhkur. Sega kuniks šokolaad on sulanud. Lisa ükshaaval munad ja jahu. Klopi segu hoolega iga muna lisamisel.
Kalla tainas 24 cm-sega läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja kui kasutad vaarikaid, suru need kergelt taina sisse. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 25 minutit. Valmis kook on pealt krõbe ja seest pehme.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
anu
Imeliselt maitsev ja lihtne teha, aitähh 🙂
Kristel
Maitsev kook kuid minu jaoks liiiga magus :(( järgmine kord suhkrut natuke vähem 🙂
Aveli
Proovisin siis mina ka seda eile ämma sünnipäevaks teha, tumedat šokolaadi väga palju ei olnud,ühe asemel panin geisha soksi…panin siis lihtsalt suhkrut vähem..veidi kookoshelbeid viskasin ka sisse..olin skeptiline kuna avasin ahju ust pidevalt ja ei järginus retsepti..kook tuli aga nii nämma, serveerisin seda banaanikohupiimaga..ja veel täna hommikul on ka niii mõnus kohvi kõrvale.:) aitäh imehea retsepti eest!
Rahul
Tõeliselt hea, aeg-ajalt maguasaisu korral ikka teen.
Anne
Tere! Kook tundub tõesti väga hea ja tahaksin proovida. Mure on aga see, et mul on gaasiahi. Kas keegi on selles seda kooki proovinud teha? enamasti lähevad koogid kõrbema ja ei küpse läbi =S
Dagris
Mina olen üsna pikka aega gaasiahjuga küpsetanud. Eks need ahjud ole ka erinevad, aga ma arvan, et tasuks investeerida ahjutermomeetrisse – vähemalt minu ahi läks küll tegelikult päris kuumaks, samas tuleb kogu kuum alt ja nii need koogid lähevadki üsna kiirelt alt kõrbema, samas seest on võib-olla täitsa küpsemata… Ma seda kooki julgeks oma vanas ahjus küll edumeelselt teha, kuna küpsetustemperatuur on 200 kraadi. Pigem olid minu jaoks probleemid sellised asjad, mis nõudsid madalat (ja püsivat) temperatuuri. Vahepeal kasutasin ahjus ka veenõud, mis võiks iseenesest soojust ehk ahjus paremini jaotada, aga ma ei oska öelda, kas see päriselt ka töötab 🙂 (kõigi asjade puhul kindlasti ei tasu kasutada). Igatahes edu katsetamisel ja oma ahju tundmaõppimisel!
Sirely
Kook on peres kõigi lemmik 🙂 Teen seda pm iga kahe nädala tagant juba. 😀
Merilin
Mina tegin seda eile, ja see oli imeline, ei pannud ma midagi sinna sisse, vaid kaunistasin marjadega, nii hea!
Merike
Panin pisut moosi prooviks koogi peale (vajus sisse) tupsudena. Värskelt ajust võetuna oli seetõttu natuke vedelam, aga järgmisel hommikul olid moosised kohad ka üsna head. Aga ilma on siiski parem, siis on endal võimalus valida, kas hiljem moosi lisada. Tegin retsepti järgi (sulašokolaad, suhkur, sulavõi alguses, siis jahutada jne), ja tuli väga hea. Kuigi ikka üsna rammus. Kohati on tunne nagu sööks nätsket šokolaadi. Serveerin kooki vaniljejäätise ja vaarikamoosiga (tundub, et nt mustsõstramoos ja kirsimoos sobiksid ka hästi). Head katsetamist!
Algaja
Kas šokolaad ja või sulatada koos või eraldi? 🙂
Eva@Perenaine
Soovitan sulatada või esmalt, tõsta pliidilt ära ja siis hakitud šokolaad sisse panna. Segada, kuniks see on sulanud. Head küpsetamist 🙂
Agnes
Lihtsalt supper hea kook:P Tegin täpselt retsepti järgi ja super tuli välja. Kasutasin Fazeri spetsiaalset küpsetamise sokolaadi, Selveri 82% võid ja uskumatu, et ühest spl jahust piisas. Ahju lasin eelnevalt 200 kraadini ja hoidsin 25 minutit. Ei jõudnud ära oodata, millal jahtub, sõin koos maasika toormoosi ja vahukoorega- lihtsalt võrratu. Ühest tükist piisas, et magusaisu ära toita..elukaaslasele ka maitses väga..Soovitan soojalt!!!
rahul retseptiga
Tuli väga hasti välja ja maitses nii hästi. Soovitasin ka teistele!
minaolenkoogispetsialist
Meie tegime ka ja tuli hästi välja. Sinna saab panna peale ka vanilje jäätist – meie panime, väga hea oli.
Laura
Kas see kook võis kunagi kanda “eriti hõrgu šokolaadikoogi” nime? Mis oli erakordselt hea ja lihtne.. 🙂
Eva@Perenaine
Jah, selle nime all ta meil kunagi oli. Aga oleme nüüdsest nimetuse poolest korrektsemad ja kutsume teda nii nagu maailma kokandusalane kirjandus teda nimetab ehk originaalkeeles Tarte au Chocolate. 🙂
Pilvi
Nii hea ja maitsev kook tuli. Kindlasti teen seda veel.
:)
Tegin koos kirssidega, väga hea tuli. Sisu oli mõnusalt pehme, isegi õele maitses. Super!
Ene
Prantsuse šokolaadikook tuli üllatavalt hea välja.
RT
millise suurusega vormi selle koguse puhul on kasutatud?
Eva@Perenaine
24 cm-se läbimõõduga.
Liss
Kas selle 1spl nisujahu võiks asendada ka kaerajahuga? 🙂
Eva@Perenaine
Usun küll, et ka nii õnnestub (ise ei ole küll proovinud). Head katsetamist 🙂
Kook on hea
Me teeme perega seda kooki Kõik on ärevil
Kook on hea
Im in love whit the coco
Riina
Palun pange grammidesse, palju on 3 dl suhkrut. Mul pole tõesti õrna aimugi ja kui koogitegemine on juba käsil, siis tekitab selline ühik pigem ärritust ja frustratsiooni
Eva@Perenaine
3 dl suhkrut = 300 g suhkrut. Kui frustratsioon kallal, ei ole hea mõte seda koogi peal välja elada 🙂 Küsige ja vastame! 🙂
Maarika
Tere!
Kas see retsept kannatab ka koguste ja vormi suurendamist arvukama seltskonna jaoks? Või peaks pigem tegema 2 eraldi kooki?
Aitäh!
Eva@Perenaine
Tere, Maarika! Kannatab küll ka suuremas versioonis teha, sest tuleb küllalt õhuke. Ideaalse koogi (iga lõigu kohta servadest krõbe ja keskelt pehme) saavutad siiski 24-26 cm vormis küpsetatuna.
väike maiasmokk
olen seda kooki mega palju teinud kõigile väga maitseb. esimene kord kasutasin ühte 70% sokolaadi, tuli hea ja siis nüüd olen hakanud kasutama ka kahte 56% sokolaadi, superhead tulevad igaljuhul. Soovitan proovida ka jäätisega, tõeline nauding ja magualaks.
Irina
See on imeline kook !!
Kristel
Kui teha kook 26cm põhjaga vormi, kas peaksin koguseid suurendama, et kook liiga õhuke ei tuleks?
Eva@Perenaine
Jah, suurenda ühe muna võrra (ja teised kogused siis vastavalt).
Helin Veskiväli
Kui mul on 47% shokolaad, kui palju peaks suhkurt panema?
Ursula
See on yks parimaid retsepte!
Synnipäeval naersid prouad, avanti! Jahu polegi ju;)
Vennakene oleks soovinud vaarikakastme seemneteta… Minu hoolimatus…
Aga muidu, super! Ja toimib.
Suur tänu, Perenaine!
Mesimagus
Kas suhkru asemel mett võib kasutada?
Eva@perenaine
Ise nii ei julgeks proovida!
Eveli
Kui ma sooviksin seda kooki teha 35*42 suurust, siis kas piisab topelt koguste tegemisest või peaks veel rohkem suurendama
Perenaine
Sellisel juhul tee pigem brownie kook, sest ahjuplaaditäie tegemisel ei pruugi see prantsuse šokolaadikook keskelt ilusasti ära küpseda.
Eveli
Aga kui soovitakse just seda kooki
Perenaine
Siis tee pigem mitu väiksemat kooki.
Vaarikate vahel – Rabarajad
[…] Selliseid on palju erinevaid prantsuse variante ja teab-mis-veel variante. Taevalikult maitseb aga Perenaise blogis leitav Prantsuse šokolaadikoogi retsepti järgi tehtud küpsetis. Ma tõepoolest soovitan. Isiklikult panen küll 1 dl vähem suhkrut. Aga […]
N
Kas 26-28 cm vormi sisse topeltkogus oleks liiga palju? Kui kaua peaks siis küpsetama?
Eva@Perenaine
Me ei ole selliseid katsetusi teinud, aga tundub liiga suur kogus (vorm ju ainult pisut suurem originaalist).