Merevaigu sulajuust tähistab tänavu oma 50. sünnipäeva. Meie lugejad jagasid Perenaise Facebooki lehel ideid, kuidas Merevaiku toidus kasutada. Selgus, et Merevaik on populaarne või aseaine, sobib hästi kastmesse ja pastaroa sisse, aga ka pirukatäidisesse, mõistagi võileivale-röstsaiale, aga ka burgeri vahele ning püreesupi sisse – või söömiseks otse topsist.

fb_merevaik

Meie lemmikud Merevaigu kasutamise ideed: 

  • Merevaik kanakastmes. Prae ja maitsesta kana, lisa kohvikoor, 2-3 spl Merevaiku ning ka tavalist riivjuustu. Maitsesta meelepäraselt veel soola, pipra, tšilli, paprikapulbri või karripulbriga. (Egne)
  • Soe köömnesupp. Lisa 1 liitrile leigele lihapuljongile kaks lahtiklopitud munakollast ning kuumuta segades paksenemiseni. Lisa 100 g Merevaiku ja jahvatatud köömneid. Lisa võis praetud leivakuubikud ja serveeri maitserohelisega. (Silvia)
  • Lihtne lillkapsaroog. Keeda lillkapsas peaaegu pehmeks, küpseta ahjus võiga pruuniks. Viimaseks glasuuriks lisa Merevaik. (Tiiu)
  • Seenekate röstitud leival. Kuumuta pannil tükeldatud kukeseened ja puravikud. Kui vedelik on aurustunud, lisa või ja prae kuldseks. Lisa Merevaik, veidi soola-pipart, kuumuta paar minutit. Aseta röstitud leivale koos maitserohelisega. (Aave)
  • Koorene lõhepasta. Keeda meelepärane pasta. Tükelda lõhefilee ja prae pannil 1 minut, maitsesta soola ja sidrunipipraga. Lisa vahukoort, kuumuta 2-3 minutit ja seejärel Merevaik. Sega pasta ja lõhekaste kokku, lisa värske till. (Helen)
  • Kartulipuder.  Keeda kartulid pehmeks ja tambi pudruks. Lisa juurde Merevaiku ja sega ühtlaseks. (Katrin)
  • Seenesupp. Prae hakitud mugulsibul, lisa seened, seejärel 1 spl jahu. Lase jahul paisuda ning mõnevõrra pruumistuda. Lisa (seene)puljong ning kukeseene Merevaik. (Hedi)
  • Pesto Merevaiguga. Pane kannu Merevaik, kuhjaga karulauku ja sorts oliiviõli. Püreesta saumiksriga üheks massiks. (Sille)
  • Tatrapuder. Keedetud tatrapudru sisse sega Merevaiku – saad kreemise pudru. (Ülle)
  • Kukeseenekaste kookospiimaga. Valmista klassikaline kukeseenekaste, millesse lisad vahukoort ja Merevaiku, kuid lisaks ka kookospiim. (Kadri)
  • Porgandikeeksi glasuur. Sega Merevaik tuhksuhkruga ja määri porgandikeeksile. (Piret)
  • Merevaigukook.  Purusta 180 g küpsiseid, sega 75 g sulavõiga. Suru 26 cm-se koogivormi põhja. Sega ühtlaseks 500 g Merevaiku, 500 g paksemat hapukoort, 2 dl suhkrut, 3 muna, 1 sl vanillisuhkrut ning kalla küpsisepõhjale. Küpseta 180-kraadises ahjus ca 40 min. Lülita ahi välja ja lase veel 1 tund ahjus seista. Jahuta ja pane kuni serveerimiseni külmkappi.(Signe)
  • Kukeseene Napoleon. Küpseta 0,5 kg lehttainast 220-kraadises ahjus kuus õhukest lehte. Prae 250 g kukeseeni, 200 g maasuitsuribi, 1 hakitud sibul ning 100 g kuumast veest läbi lastud nõgese- või spinatilehti. Jahuta. Kreemiks kuumuta 100 g võid ja 0,75 dl jahu, lisa natukese-haaval külm vesi (pool liitrit) kuni paksenemiseni. Lõpus lisa 200 g Merevaiku. Pane kokku tort: kiht lehttainast, siis kaste ja siis seenesegu. Lase seista vähemalt 5 tundi. (Alla)