Parima tulemuse saamiseks kasuta punase viljalihaga ploome. Kõik komponendid võib eelmisel päeval valmis teha.

Põhi:
  • 225 g nisujahu
  • näputäis meresoola
  • 1 tl suhkrut
  • 140g võid, tükeldatud
  • 1 keskmine munakollane, 2 spl veega lahti klopitud
Frangipane (mandlikreem):
  • 75 g võid, toatemperatuuril
  • 75 g suhkrut
  • 1 suur muna, kergelt vahustatud
  • 75 g jahvatatud mandleid
Ploomid ja ploomipüree:
  • 14 punast ploomi
  • 375 g suhkrut
  • 750 ml vett
Puru:
  • 30 g nisujahu
  • näputäis meresoola
  • 25 g võid, tükeldatud
  • 20 g suhkrut
  • 30 g jahvatatud mandleid

Frangipaneks vahusta või suhkruga, sega hulka muna ja seejärel jahvatatud mandlid. Hoia külmkapis kuni vaja.

Ploomipüreeks valmista kõigepealt suhkrust ja veest siirup, sega ja keeda 5 minutit. Lõika ploomid veerandikeks, eemalda kivid ja hauta siirupis 8-10 minutit, seejärel nopi välja 10 ploomi (ehk 40 veerandikku) ja pane kaussi jahtuma, eemalda ploominahad ja lõika iga veerandik pooleks.  Ülejäänud 4 ploomil lase edasi haududa kuni päris pehmed, eemalda ploominahad ja püreesta.

Puruks töötle köögikombainis jahu, sool ja või peeneks puruks, lisa suhkur ja jahvatatud mandlid, töötle veel mõned sekundid, kuid ära lase purul muutuda ühtlaseks massiks.

Põhjaks sõelu jahu köögikombaini kopsikusse, lisa suhkur, sool ja või. Lase masinal lühikeste intervallidega töötada, kuni segu meenutab jämedat puru. Lisa veega lahti klopitud munakollane ja lase kombainil veel pisut aega töötada.

Tõsta tainas kergelt jahusele tööpinnale ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane, umbes 1 minut. Keera tainas toidukilesse ja vii pooleks tunniks külmkappi.

Pane ahi 200 kraadile soojenema. Rulli tainas ca. 3 mm paksuseks. Lõika välja kümme 12 cm läbimõõduga ketast 8 cm-se läbimõõduga tartelettevormide jaoks, aseta tihedalt vormidesse ja kata küpsetuspaberi ning pirukaraskuste või kuivatatud hernestega. Eelküpseta 15 minutit, eemalda paber ja küpseta veel 5 minutit. Lase jahtuda.

Jaota frangipane jahtunud koogipõhjade vahel, määri ühtlaselt laiali ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 8-10 minutit. Järgmiseks kata pealt ploomipüreega, lisades igale koogikesele ka 8 ploomilõiku. Viimaks puista üle puruga ja küpseta veel 5-7 minutit.

Serveeri vanillijäätise ja tumeda šokolaadikastmega.

Nippe ja nõuandeid:

  • Põhjad võib soovi korral ka eelmisel päeval ette küpsetada.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)