Aasta siis oli 1988! 4. detsembril kandis Lilian Kosenkranius ette selle piparkoogitaina retsepti. See tuli kiiruga tele-ekraanilt maha kirjutada. Loodetavasti sai alljärgnevates märkmetes kõik õigesti kirja.
Piparkoogitaigen (2 kg)
Siirup:
- 150 g suhkrut
- 1/4 l vett
- 500 g suhkrut
Taigen:
- 250 g rasvainet
- 150 g hapukoort
- 3 munarebu
- 1 tl kardemoni
- 1 tl kaneeli
- 1 tl nelki
- Apelsinikoort
- 2 tl soodat
- 2 tl sidrunhapet
- veidi soola
- 1 kg nisujahu
Pruunista 150 g suhkrut. Lisa kuum vesi ning jäta keema. Sega juurde ülejäänud suhkur ja kuumuta, kuniks sellest saab siirup. Jahuta kiiresti külmas veevannis. Lisa maitseained, tükeldatud rasvaine, munad, hapukoor ning jahu.
Meie lugeja Koidu kirjutas, et tema teeb selle retsepti järgi piparkooke tänaseni! Koidu tähelepanekuid selle taina tegemisel:
“Suhkru pruunistamiseks oleks ideaalne malmpann (vee lisamisel olla ettevaatlik – pritsib). Vesi lisada sabaga nõu abil kraanikausi kohal. Siirupit hoida pliidil kuni suhkur panni küljest lahti tuleb, siis lisada ülejäänud suhkur ja jätta siirup keema. Kui vaht peale tuleb, asetada nõu külma vette jahtuma. Kergitusained segada vähese jahuga. Maitseaineid võtta 10g/kg kohta. Kasutada võib ka sukaadi, laste puhul piisab ka ainult tumedast suhkrust. Maitseained lisada kuumale siirupile, samuti või ja margariin. Hapukoor, munad ja jahu lisada pisut jahtunud segule (tükkide ärahoidmiseks lisada jahu väikestes kogustes). Segada korralikult läbi. Mina teen tainast veenõusse asetatud kõrgemas potis.”
Viivika
Klassika. Parimad piparkoogid tulevad sellest taignast. Meie pere lemmik juba mitmendat aastat 🙂
Karima
Super tuli. Mu esimene piparkoogi tegu, kus on muna ja hapukoor. Siiani olen teinud taigent munata ja hapukooreta. Mõnus nostalgiline krõpsutamine.
Eili
Tere! Kas, millise (heleda või tumeda?) ja mis koguse valmissiirupiga saaks siinset siirupit asendada? Aitäh!
Liilia
no mina teen pea-aegu sarnase retseptiga ja kui kasutan poest ostetud siirupit, siis 2kg taigna kohta (nagu selle retsepti kirjelduse järgi ütleb) panen 3dl (300 ml) tumedat suhkrusiirupit (tuleb soojaks lasta, et ülejäänud suhkur ja ka rasvaine selles ära sulaks) ja lisaks ka 3dl (250g) suhkrut. Poest ostetud suhkrusiirup on kohutavalt magus niigi!
Ülle
Mina teen ka juba 30 aselle retsepti järgi.Palju sõltub ka või ja hapukoore kvaliteedist.Talukraam on hea