Klassikaline piparkoogitaigen. Sellest kogusest saad 1 kg tainast. Valmista see 2-3 nädalat enne jõule, et taigen kenasti vürtsikas saaks.

  • 300 g suhkrut
  • 125 ml keevat vett
  • 150 g võid (82% rasvasisaldusega)
  • 4-5 tl piparkoogimaitseainet*
  • 1 sl hapukoort
  • 1 tl äädikat (30%)
  • 1 muna
  • 1 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 450 g jahu

*Piparkoogimaitseaine:

  • 2 sl kaneeli
  • 1 sl jahvatatud ingverit
  • 0,75 sl jahvatatud nelki
  • 0,5 sl jahvatatud pomerantsi
  • 0,5 sl jahvatatud vürtspipart
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 0,5 tl jahvatatud muskaati

Sulata suhkur ja pruunista paksupõhjalises potis või pannil. Ära suhkrut sulamise alguses sega, muidu läheb see tükki, samuti jälgi pliidi temperatuuri, sest karamell ei tohiks suitsema hakata.

Võta nõu tulelt ja lisa vähehaaval (!) keev vesi. Ole ettevaatlik, sest kuum karamell hakkab mullitama ja pritsima. Kasuta segamiseks pika varrega puulusikat vms. Lisa või ja maitseained, keeda vaikselt paar minutit. Jahuta.

Lisa äädikas, hapukoor ja muna, sega. Viimaks kalla hulka soola ja soodaga segatud jahu. Mikserda või sõtku kokku tainas. Tõsta see küpsetuspaberile, paki kokku, mässi kilekoti sisse ja pane külma. Tainas jääb suhteliselt pehme, aga külmikus seistes muutub parajalt rullitavaks.

Piparkoogid küpseta 185-kraadises ahjus ca 10-12 minutit.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)