Eesti Toiduliidu korraldataval Eesti Parima Toiduaine 2024 konkursil selgusid Eesti väikeettevõtete parimad tooted. Kokku kandideeris väikeettevõtete parima toiduaine tiitlile 55 toodet üle Eesti, võitjad selgitati nelja erineva piirkonna lõikes.
Parim toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt: FIBES kiudainerikas püree aktiivsetele inimestele – Siidrikoda OÜ. Kiudainerikas soolestikku toetav ja maitsev püree. Naturaalses pürees on kasutatud teadusuuringutel põhinevat rikastatud kiudainete segu, millel on positiivne mõju inimese soolestiku tervisele ja kokkuvõttes heale enesetundele. Toodetud ringlusmajanduspõhimõttel töötaval innovaatilisel ja unikaalsel tootmisliinil, mis võimaldab mahlade pressimisjäägid püreestada samaaegselt mahlatootmisega.
Parim jook Lõuna-Eesti väikeettevõttelt: Mango-citra humala kombucha – Karu Kombucha OÜ. Fermenteeritud teejook või teisisõnu teeseenejook on naturaalsete maitsetega – tootele ei ole lisatud kunstlikke värv-, maitseaineid ega ekstrakte. Eestis uudse maitsekooslusega kombuchas domineerib maitselt troopiline mango, lisaaktsendi annab citra humal. Eristuv on ka põneva kujundusega käsitööjoogi purk, mille on disaininud Eestis elav briti disainer Lewis McGuffie.
Parim toode Lääne-Eesti väikeettevõttelt: Hirveliha steik – Linnamäe Lihatööstus AS. Lihatoote valmistamisel on oluline naturaalsus, värskus ja päritolu. Toode on tehtud kodumaisest toorainest. Tootel on keskkonnasõbralik pakend, mille keskkondlikku jalajälge saab jälgida pakendil oleva QR-koodi abil ning milles on kasutatud 70% vähem plastikut kui tavalisel pakendil.
Parim toode Põhja-Eesti väikeettevõttelt: Taimne pasteet musta trühvliga – Vegestar OÜ. Hernevalgu baasil valmistatud trühvlimaitseline määre, mis sobib hästi näiteks nii röstsaiale määrimiseks kui pastaroale kastme valmistamiseks. Toote suurepärane maitse ja tekstuur tagavad, et määre on populaarne nii veganite kui lihatoodete sööjate seas – taimne pasteet on osutunud väärikaks konkurendiks loomsetele pasteetidele.
Parim jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt: Kiiu Torn soolakaramelli kooreliköör – Amber Production Remedia OÜ. Uus soolakaramelli kooreliköör on pehme ja sametise maitsega, kus on tunda üheaegselt nii magusaid kui soolaseid noote. Magusa iirise kreemjale maitsele lisab soolaka nüansi kübeke meresoola. Kiiu Torn Soolakaramelli Koorelikööri kangus on 16% vol.
Parim toode Virumaa väikeettevõttelt: Ökoloogiline fermenteeritud küüslauk – Vinkymon OÜ. Fermenteeritud küüslauk on meeldivalt maheda hapuka maitse ja krõmpsuva tekstuuriga tervislik suutäis, mis on saavutatud pikaajalise hapnemise tulemusel. Toode sisaldab 1 ml kohta 10 miljonit kasulikku elus piimhappebakterit, mis toetavad seedimist ja organismi immuunsüsteemi. Lisaks sisaldab fermenteeritud küüslauk erinevaid mikroelemente (mineraalaineid ja vitamiine), kiudaineid ja bioaktiivseid ühendeid. Toode on pakendatud värviküllasesse püstiseisvasse kilepakendisse, mida on kerge avada ja uuesti taassulgeda.
Parim jook Virumaa väikeettevõttelt: Must jäätee ebaküdooniaga – Vinkymon OÜ. Eesti esimene naturaalne funktsionaalne jäätee, mille valmistamisel on kasutatud naturaalset teed ning mida on rikastatud B-rühma vitamiinide ja kiudainetega. Toode ei sisalda kunstlikke magusaineid, lõhna- ega maitseaineid ja on säilitusainetevaba. Tervisliku jäätee valmistamisel on naturaalsete komponentidena kasutatud Tseiloni rohelist teed, ebaküdoonia toormahla ja värsket melissi. Jook kustutab hästi janu ja kosutab vitamiinidega ning on soolestiku tervist toetavate kiudainete allikaks.