Mustikate-jõhvikatega hommikusöögisaiakesed, mille jaoks sain inspiratsiooni klassikalisest prantsuse rosinasaiast pain au raisin.

  • 500 g pärmi-lehttainast
  • 240 g kuivatatud mustikaid
  • 100 g kuivatatud jõhvikaid
  • 500 ml keevat vett
  • 250 ml piima
  • 3 munakollast
  • 45 g suhkrut
  • 15 g nisujahu
  • 1 vanillikaun

Kõigepealt pane kuivatatud marjad keeva veega likku, soovitavalt juba eelmisel päeval.

Järgmiseks valmista viimasest viiest koostisainest crème pâtissiére. Selleks kuumuta piima koos lahtilõigatud vanillikaunaga, kata kilega ja jäta maitsestuma vähemalt 6 tunniks.

Klopi suhkur munakollaste hulka, lisa vähehaaval jahu ja sega täiesti ühtlaseks. Aja kuumaks varem valmistatud vanillipiim ning kalla peene joana munakollastele, samal ajal segades. Kalla saadud segu tagasi potti ja lase keema tõusta, ikka veel pidevalt segades. Nii kui segu keema hakkab, keera tuli vaiksemaks ja kuumuta umbes 5 minutit või kuni kreem pakseneb. Jahuta jäävannis. Kata kreem toidukilega kui kohe ei tarvita.

Rulli pärmi-lehttainas 50 cm x 22 cm suuruseks ristkülikuks (lihtsam on kasutada valmisrullitud tainast). Määri crème pâtissiére ühtlase kihina tainale, päris äärteni välja. Kurna korralikult mustikad-jõhvikad ja laota ühtlaselt kreemikihile. Haarates kinni lühemast küljest (22 cm) keera tainas tugevasti rulli. Mässi rull kilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi tahenema, siis on lihtsam lõigata. Lõika tainarull 2 cm laiusteks viiludeks. Aseta viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes ruumi kerkimiseks. Peida lahtine tainasaba tugevasti tainaketta alla, et see kerkides lahti ei läheks. Kata tainakettad niiske rätikuga ning aseta 25-27 kraadi juurde kerkima, nii 90-120 minutiks.

Kuumuta ahi 240 kraadini. Eemalda rätik ja pintselda saiu muna-piimaseguga. Lükka saiad ahju, alanda temperatuur 190 kraadini ja küpseta ca. 15 minutit.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)