Lahtised galeti-sarnased mustikapirukad, mis on inspireeritud autori lapsepõlve lemmikmagustoidust, milleks oli kohupiimavorm mustikakisselliga.

Muretaigen:

  • 400 g nisujahu (1/4 võib asendada kiviveski jahuga)
  • 4 spl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 220 g võid
  • 1 muna + 1 muna määrimiseks
  • 2 spl külma vett

Kohupiimatäidis:

  • 400 g täisrasvast kohupiima
  • 1 muna
  • 3 spl mannat
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 5 spl suhkrut

Mustikatäidis:

  • 4 dl mustikaid
  • 1 spl maisi- või kartulitärklist
  • 1 dl fariini- või muscovado suhkrut
  • mõned mündilehed

Muretainaks sega kõik kuivained ning haki sinna hulka külm või. Näpi ühtlaseks, siis lisa lahtiklopitud muna ja külm vesi ning mudi ühtlaseks taignaks. Pane muretaigen külmikusse toidukile sisse ootele.

Kohupiimatäidise jaoks sega kohupiima hulka lahtiklopitud muna ning kuivained ja sega ühtlaseks. Mustikatäidise tarbeks raputa mustikad üle tärklisega, lisa ka fariinisuhkur ning peeneks hakitud mündilehed ja sega ettevaatlikult läbi, et marjad väga katki ei läheks. Kui kasutad külmutatud marju, võiks need eelnevalt toatemperatuuril u 15 minutit pisut pehmeneda.

Võta külmikust muretaigen, vooli sellest u 30 cm vorst ning jaga see kümneks võrdseks osaks. Vormi neist käte vahel pallikesed ning seejärel rulli pallikestest jahusel laual u. 15 cm läbimõõduga kettad. Jaga kohupiimatäidis võrdselt ketaste keskele (umbes kuhjaga spl igale kettale) ning jaota kohupiima peale võrdselt ka mustikad. Nüüd voldi taigna servad õrnalt täidise peale kokku, jättes täidist taigna keskelt pisut “piiluma”. Määri taignaservad lahtiklopitud munaga ning tõsta pirukad ahjuplaadile.

Küpseta 200-210 kraadi juures 20-25 minutit, kuni pirukad on saanud kena kuldpruuni välimuse. Naudi külma piimaga või jahtunult tassikese taimeteega.

Retsept ja foto: Janne Lass (retsept raamatust “Tänapäeva Eesti köök”)




Eelmine postitus
Pekanipähkli pirukas
Järgmine postitus
Rukkipurune kohupiimakook
1 Kommentaar

January 16, 2018

Väga maitsvad said!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Pekanipähkli pirukas

Ameerikas on see mõnusalt pähkline küpsetis olnud läbi aegade erinevate pidulaudade lahutamatuks osaks, eriti tänupühade ja jõulude ajal. Koogi üheks oluliseks koostisosaks on Ameerikas maisisiirup, mida Eestis naljalt ei leidu, ent õnneks ei jää kook sellepärast tegemata – selle koostisosa asendamise võimalus on täitsa olemas!

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.