Klassikalised pärmitainasaiad mooniseemnete ja kreemitäidisega.

  • 30 g võid, sulatatud
  • 1 väike munavalge
  • 160 ml piima
  • 15 g presspärmi
  • 50 g suhkrut
  • 1/6 tl jahvatatud kardemoni
  • 1/8 tl soola
  • 300 g nisujahu
  • lonks piima ja natuke suhkrut, pintseldamiseks
  • 100 g mooniseemneid

Kondiitrikreem:

  • 3 munakollast
  • 50 g suhkrut
  • 20 g nisujahu
  • 250 ml piima
  • 1 vanillikaun
  • 1 spl võid

Sõelu jahu kaussi. Kuumuta piim 38 kraadini. Hõõru pärm suhkru ja sooja piimaga kokku kuniks see on sulanud. Kalla piimasegu jahule, lisa kardemon, sool, munavalge ja või. Munavalge võib natuke lahti kloppida, aga ei pea.

Sega kõik ilusti kokku ja sõtku siledaks tainaks. Umbes 7 minutit masinaga või 10-12 minutit käsitsi. Kata ja lase soojas kerkida umbes 50 minutit.

Rulli tainas piklikuks nelinurgaks. Määri pool kondiitrikreemist (vt retsept all) tainale ja puista üle suure hulga mooniseemnetega.

Pikem külg enda pool, rulli tainas kokku, nagu rullbiskviit. Kasutades puhast märga nuga, lõika tainarull 2 cm paksusteks lõikudeks. Peaksid saama umbes 12 saia. Aseta lõigud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes piisavalt kerkimisruumi. Silu kätega kui tainalõigud ei tulnud päris ümmargused.

Suru lusikatäis kondiitrikreemi iga saiakese keskele, kata ja lase umbes pool tundi kerkida. Peale kerkimist pintselda saiu magusa piimaga ja puista peale veel mooniseemneid.

Kuumuta ahi 210 kraadini. Küpseta saiakesi ahjus umbes 8 minutit. Hoia neil küpsemise ajal silma peal, sest need minutid lähevad ruttu.

Kondiitrikreemiks vahusta munakollased poole suhkru kogusega heledaks. Lisa jahu, sega ühtlaseks, et ei jääks tükke. Kuumuta kastrulis piim koos lahtilõigatud vanillikauna ja ülejäänud suhkruga. Vala kuum piim munavahule, kogu aeg segades. Seejärel kalla tagasi potti. Lase segul keema tõusta, keskmisel kuumusel, pidevalt segades. Lase paar minutit mullitada, sellest peaks piisama. Vala kreem kaussi ja sega või kreemi hulka kuni see on üleni sulandunud. Kata toidukilega, et ei tekiks nahka peale.

Nippe ja nõuandeid:

  • Kes ei soovi kõiki saiu korraga küpsetada, võib peale piimaga pintseldamist, st. ahju panemise asemel susata pooled saiad hoopis sügavkülma ja küpsetada mõni teine kord ilma suurema vaevata, pannes otse jääkapist ahju. Siis küpsevad mõni minut kauem.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)