Mississippi mudakook

Sellele kreemisele šokolaadikoogile on lisatud hapuka-õhuline passionivaht, mis teeb koogi pidulikuks kõrgeks ja veelgi kreemisemaks.

Põhi:
  • 200 g Digestive küpsiseid
  • 30 g tumedat šokolaadi
Täidis:
  • 200 g tükeldatud tumedat šokolaadi
  • 200 g võid
  • 4 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 dl 35% koort
Valge šokolaadi vaht:
  • 0,5 dl passionipüreed
  • 1 munakollane
  • 2 spl suhkrut
  • 100 g hakitud valget šokolaadi
  • 2 dl 35% koort
Kate:
  • 2 dl 35% koort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 50 g piimašokolaadi (šokolaadilaastudeks)

Koogipõhi:

Purusta küpsised köögikombainis peeneks. Sulata šokolaad ning sega küpsisepurga. Suru saadud mass lusikaseljaga 20 cm-se läbimõõduga koogivormi põhja ning aseta külmkappi ootele.

Täidis:

Sulata pliidil või ning selle sulades lisa hakitud šokolaad ja sega ühtlaseks sulanud massiks.

Vahusta mikseriga munad ja suhkur. Kui munad on vahustatud, alanda mikseri kiirust ja lisa koor. Mikserda kergelt läbi. Sega saadud mass šokolaadi-või seguga.

Vala küpsisepõhjale ja küpseta 180-kraadises ahjus ca 45 minutit. Ahjust võttes jahuta täielikult. Tasanda jahtunud kook pealt noaga siledaks ja pane kook tagasi küpsetusvormi.

Valge šokolaadi vaht:

Pane šokolaad kuuma veevanni kohale sulama.

Sega munakollane suhkru ja passionipüreega ja pane potti. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades ca 82 kraadini, kuniks segu hakkab paksenema. Suru saadud mass läbi sõela hakitud valge šokolaadi hulka ja sega, kuniks šokolaad on täielikult sulanud.

Vahusta koor ning sega ettevaatlikult šokolaadi-munamassi hulka. Kalla saadud vaht tumeda šokolaadikoogi kihile (mis on vormi sees) ja aseta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema.

Kaunistus ja koogi kokkupanemine:

Vahepeal valmista šokolaadilaastud. Sulata šokolaad kuumaveevanni kohal. Kui see on sulanud, määri spaatli või noaselja abiga õhukeseks kihiks tugevale pinnasele (nt ahjuplaadi põhi, marmorist lõikelaud vms). Aseta ca 10-15 minutiks külmkappi tahenema. Kui šokolaad on tahenenud, aga veel töödeldav, lükka noaga õhukest šokolaadikihti endast eemale, nii et tekiksid krussis laastud. Aseta need külmkappi tahenema.

Vahusta koor suhkruga ja tõsta koogile. Kaunista šokolaadilaastudega.

Retsept: Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris, foto: Eva Pärtel

TORDI_KAAS_2.indd