Südasuvine küpsetis, kus krõbeda korvikese sees mahlane vanillikeedukreem ja peal suve lemmikud marjad – metsmaasikad.
Korvikeste taigen:
- 175 g nisujahu
- 75 g suhkrut
- 90 g võid
- 2 munakollast
Täidis:
- 3 munakollast
- 1 suur muna
- 40 g maisitärklist
- 75 g suhkrut
- 3,5 dl piima
- 1,5 dl 35% koort
- 0,5 vaniljekauna
Kate:
- 2-3 dl metsmaasikaid
- Kaunistuseks tuhksuhkrut
Korvikeste taignaks sega kokku nisujahu ja suhkur. Haki külm või väikesteks kuubikuteks ja näpi kuivainete hulka kuniks mass on saepuru-laadne. Lisa munakollased ja mätsi taigen kiirelt ühtlaseks massiks. Kata kile või küpsetuspaberiga ja pane vähemalt 2 tunniks külmkappi.
Vahepeal valmista vanillikeedukreem. Klopi suhkruga kergelt lahti munakollased ja muna. Kui mass on ühtlane, sõelu sisse maisitärklis, sega. Pane ootele.
Poolita vaniljekaun ja kraabi sellest seemned piima ja koore segusse. Pane piima-koore segu (koos vaniljekaunaga) pliidile ja kuumuta keemiseni. Nirista see läbi sõela (et vaniljekaun ja selle puru eemaldada) muna-tärklise segu sisse, viimast pidevalt segades. Tõsta tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel, hoogsalt segades, kuniks mass pakseneb. Eemalda pliidilt ja suru mass läbi sõela, et võimalikke munatükke eemaldada. Sega aeg-ajalt ja jahuta toatemperatuurini.
Valmista ette korvikeste vormid. Määri need võiga ja aseta 10 minutiks külmkappi. Määri veelkord võiga. Rulli lahti taigen ja lõika sobiva suurusega kettad, mis korvikeste põhjad ja servad täidaksid. Aseta pooleks tunniks külmkappi.
Pane ahi 220 kraadile kuumenema. Aseta korvikesed ahju ja alanda temperatuur 200 kraadini. Küpseta ca 15 minutit (küpsetusaeg võib olla lühem või pikem sõltuvalt korvikeste suurusest ja materjalist, seega jälgi ahjus toimuvat). Korvikesed on valmis kui need on nähtavalt pruunikad. Eemalda vormidest ja jäta restile jahtuma.
Täida jahtunud korvikesed vanillikeedukreemi ja metsmaasikatega. Puista üle tuhksuhkruga. Serveeri kohe.
Sellest kogusest saad ca 20 korvikest (sõltuvalt suurusest). Nii korvikesed kui vanillikeedukreemi võid paar päeva varem valmis teha. Korvikesi säilita õhukindlas karbis; vanillikeedukreemi kaanetatud plastikkarbis külmkapis.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)