Mesiselt karamelliseid virsikuid täis pirukas – üks väga mõnus suvine kõhutäis! Tavalisest pisut enam aeganõudvam, valmista 6-7 tundi enne sööma asumist.

Muretaigen:

  • 5 dl nisujahu
  • 200 g võid
  • 5 spl külma vett
  • 2 spl suhkrut

Täidis:

  • 1 kg küpseid virsikuid
  • 1,5 spl tärklist
  • 1,5 spl nisujahu
  • 2 tl värsket sidrunimahla
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1/4 tl soola
  • 1 dl + 1 spl suhkrut
  • 4 spl mett
  • 2 spl vett
  • 50 g võid
  • 1 spl piima

Lõika iga virsiku põhjale noaga X ja kalla üle keeva veega, lase pool minutit seista ja tõsta virsikud lusikaga jääkülma vette, et nad edasi ei küpseks. Tõmba virsikutel koored maha, eemalda kivid ja lõika väiksemateks tükkideks. Aseta suuremasse kaussi ja nirista peale sidrunimahla. Valmista ette tärklise, jahu, soola ja kaneeli segu ja sega virsikutega.

Kalla pannile 1 dl suhkrut, 4 spl mett ja 2 spl vett, lase keema minna ja keeda 5 minutit. Eemalda kuumuselt, lisa või ja sega, kuniks või on sulanud. Kalla saadud segu virsikutele. Ei ole hullu, kui selle sisse jäävad tahkunud karamellitükid – need sulavad hiljem ahju pannes.

Võta pool tainast ja näpi 22 cm-se läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Tõsta selle peale lusikaga piruka täidis – suurem osa eraldunud vedelikust jäta kasutamata. Rulli lahti ülejäänud osa tainast, lõika piklikud ribad ja meisterda peale ruuduline kate (teine variant, kata tavalise tainakihiga, kuid lõika siis enne ahjupanemist mõned õhuavad sisse). Pintselda enne ahjupanemist pealt piimaga ja raputa peale näpuotsaga suhkrut.

Küpseta 20 minutit 200-kraadises ahjus ja seejärel 40-50 minutit 175-kraadises ahjus.

NB! Kuna lahtikäivast vormist võib karamelli hakata välja tilkuma, on soovitav vorm ahju panna ahjuplaadi peale. Ahjuplaat pane eelnevalt ahju kuumenema. Enne söömist lase pirukal jahtuda, umbes 3-4 tundi.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)