Need koogikesed on tõelistele pähklisõpradele. Jahvatatud mandlid ja suured terved makadaamiad, krõbistamist on piisavalt. Maitsenüansiks kasuta kas šokolaadi või soolatud karamelli.

Koogikeste põhjad:

  • 200 g nisujahu
  • 120g võid
  • näputäis soola
  • 1 munakollane
  • 2 tl külma vett
  • 120 ml soolatud vedelat karamelli (soovi korral)

Täidis:

  • 40 g võid
  • 65 g suhkrut
  • 75 ml 35% koort
  • seemned ühest vanillikaunast
  • 1 suur muna, kergelt vahustatud
  • 100 g jahvatatud mandleid
  • 225 g makadaamiapähkleid
  • 90 g 70% šokolaadi, hakitud (soovi korral)

Koogikeste põhjadeks sõelu jahu köögikombaini kopsikusse, lisa sool ja või. Lase masinal lühikeste intervallidega töötada, kuni segu meenutab jämedat puru. Lisa veega lahti klopitud munakollane ja vurista veel paarkümmend sekundit. Tõsta tainas kergelt jahusele tööpinnale ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane, umbes 1 minut. Lase tainal külmkapis taheneda, 15-20 minutit.

Pane ahi 200 kraadile peale soojenema. Rulli tainas ca. 3 mm paksuseks. Lõika välja kuus 14 cm-se läbimõõduga ketast (eeldusel, et kasutad 10 cm-se läbimõõduga tartalett-vorme) ja mulju sõrmedega vormidesse. Kui tekivad mõned praod, mulju katkisele kohale tükk tainast. Lõika ääred noaga sirgeks ja kata tihedalt hõbepaberiga. Eelküpseta 15 minutit. Lase jahtuda.

Jahtunud koogipõhjadele määri ühtlane kiht karamelli, igaühele umbes 20 ml.

Täidiseks kuumuta potis või, suhkur, vanill ja rõõskkoor, sega keskmisel tulel kuni suhkur on sulanud. Lase paar minutit jahtuda.

Sulata šokolaad ja lisa kooresegule. Kalla kooresegu muna hulka, sega. Lisa jahvatatud mandlid ja makadaamiad. Sega kergelt, nii et ükski pähkel ei jääks päris kuivaks. Jaota saadud segu tartaletipõhjade vahel ja küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)