Hästi õnnestunud kringli saladus on maitsev täidis, hästi kerkinud taigen ning korralikult küpsetav ahi, kirjutab Epp Mihkels oma äsja ilmunud raamatus “Väike kringliraamat“.
Epp ise nimetab end tagasihoidlikult hobikokaks, kuid mitmete kokaraamatute kirjutamisele lisaks on naine aktiivselt seotud Tallinnas tegutseva prantsusepärase kohvik-restoraniga Cafe Lyon, mille pagaritoodete sortimendi ta kokku aitas panna. Epu visioon “kõik nullist ja ehedast toorainest” viis teda süvitsi küpsetamismaailma ning Epuga Lyoni pressiüritusel vesteldes sai temalt vastuseid iga väiksema detaili kohta alates saiade kergitamise nippidest selle “õige” krõbeduse saavutamiseni.
Meile meeldivad raamatud, mille autoriteks on oma valdkonda hästi tundvad inimesed. Seetõttu lugesime iseäranis suure huviga ka Epu sissejuhatavat peatükki “Kringliteo õnnestumiseks”. Mõned nopped siin teilegi. Taina õnnestumiseks vali parim nisujahu, milles on kõrge valgusisaldus (gluteen!). Teiste jahudega (täistera, kaera, spelta jne) saavad küpsetised küll tervislikumad, ent sisu on kuivem ja pudiseb rohkem. Taina segamisel ei maksa soola unustada, sest see aitab lisaks maitsete väljatoomisele ka taigent kergitada; piiri tuleb pidada liigse suhkruga, sest liigne suhkur võib pärmi kergitamist pärssida.
Nippe-nõuandeid tainateo õnnestumiseks on raamatus rohkesti teisigi (edasi palume teil neid juba raamatust lugeda); kirju ja mitmekesine on ka retseptide valik. Meile jäid silma eriti õhuline ja mitme-juustu-kihiline juustukringel, mahlase täidisega spinati-fetapärg ning magusatest ingveristritsel, juuretise põhjal kergitatud rukkijahu-stritsel ning pistaatsiamartsipani sisaldav pistaatsiapärg.
Epult endalt tema lemmikute kohta küsides tõi ta esmalt välja just rukkijahust kringli. “Selle tainas valmistatakse kui tavalise rukkileiva oma, kuid pisut magusam ja elastsuse mõttes lisatakse ka nisujahu. Aga kuivatatud puuviljade ning kaneeli kooslus rukkileivas on tõesti üllatavalt hea. Igatahes kringel kadus kiiresti laualt,” kirjutas Epp meile. Südamelähedastest retseptidest mainis ta veel ingveristritslit, mis sai mahlane ja mõnusalt magusvürtsikas ja kohupiimakringleid, mis on alati kõigi lemmikud. Epp mainis ka, et samuti olid paljudele mokka mööda esmalt ehk kummalisena tunduvad peedi-, astelpaju ja kõrvitsavariandid.
Soolastest retseptidest soovitas Epp kindlasti saksapäraseid pretzel’eid, mida mehed õlle kõrvale armastasid nosida. Tema isiklikest soolastest favoriitidest mainis Epp ka kitsejuustu-oliivikringlit, sest ta on ise suur kitsejuustu sõber.
—–
Raamatu välja andnud Ajakirjade Kirjastus on ühe raamatu ka Perenaine.ee lugejale kinkinud. Kui soovid raamatu loosis osaleda, palun kirjuta siia kommentaaridesse oma lemmikkringli nimetus. Ja kui teil on jagada oma nippe, et kringlitegu õnnestuks, on needki iseäranis teretulnud!
Loosimisnimekiri läks lukku ja võitjaks osutus MERIKE, kelle lemmikkringel on martsipani-jõhvika kringel. Õnnitleme Merikest võidu puhul ja täname kõiki teisi osavõtjaid. Võtame võitjaga ise ühendust.
Liisi
Lemmikkringlit polegi. Peaasi,et ilusti oleks kerkinud ja täidist oleks palju!
Merike
Mulle maitseb martsipani jõhvika kringel. 🙂
Sussi
Klassikaline kringel šokolaadi ja rosinatega.
Kerlin Ledis
Meie pere suur lemmik on kodusest mahe1kohupiimast kringel õunte ja jõhvikatega. Katteks valge šokolaad.
Kerli
Minu lemmik kringel on keedukreemiga. Kahjuks pole ise veel suutnud nii head teha, kui olen saanud.
Merli
Keedukreem vahel on lemmik.
Minu nipp on …shokolaadi peale palju. Siis muutub iga kringel söödavaks ;).
Kadri
Mulle meeldib soolane kringel – singi, juustu ja paprikaga.
Heli
Minu lemmik-kringel on ise küpsetatud ja kuumalt ahjust tulnud 🙂 Ikka hästi palju suhkurt, kaneeli ja muud head paremat. Aga arvan, et saab veel paremini………… nii et raamatust väga huvitatud
Maie Aaren
Kringel,millel sees õunad,kaneel ja peal shokolaad-mmm 🙂
Maris Arulepp
Minu lemmikkringel on karamelline banaanikringel 🙂 valmib ilma munata ja vaid mahedast toorainest. Aga oi, kuidas viib keele alla. Ning ka jõhvikamoosi ja valge šokolaadi ning mandlitega! Kõige parem nipp, mis kringliteol olla saab on head mõtted ja pehme taigen. St taigent tuleb töödelda piisavalt kaua, et nisuvalgu gluteen hakkaks tööle ja muudaks taigna elastseks. Ning kihid-kihid! Mida õhemaks ja kihilisemaks kringel teha (muidugi mõnusalt rohke täidisega), nagu lehttaigen, seda maitsvam see tuleb!
PS! Minu sõbranna õpetas alati, et kui glasuuri panna ei taha, tuleks ahjusoe kringlipäts üle määrida mõne hää moosiga, nt aprikoosimoosiga. Jääb väga-väga hea!
Eve-Viktoria
Minu lemmik on kohupiimakringel:) sellist hea kringlit kodus ise veel teha ei oska.Teen kaneelikringlit, mis on ka maitsev 🙂
Eva
Maris, suur tänu nii põhjaliku vastuse eest! Palju kasulikke nippe 🙂
Janika
Lemmik kringel on ohtra martsipani, veidi hapukat jõhvikat ja peal šokolaadiglasuur. Ja kringel peab suus sulama. Ühel päeval nägin seda raamatut kuskil uudiskirjas, ma mõtlesin kohe, et ma pean selle omale soetama.
Mareile
Tõeliselt hea kringel on see, kus on täidist palju. Täidistest meeldib, õuna-iirise-kaneelikringel, mmmmm 🙂
Piibe
ema tehtud kringel on alati kõige parem 🙂
Helen
Minu lemmik kringel on õuna-kaneeli-rosina täidisega ja kaetud šokolaadiglasuuriga 🙂
Piret Segasaar
minule meeldib halvaa kringel 😉
Anna
Šokolaadi-pähkli kringel- kõige olulisem on palju safti! 🙂
Kairi Kübar
Kringli puhul on kõige olulisem, et ta oleks mahlane ja pehme, siis on enamus kringleid väga maitsvad. Aga väga meeldib martsipani jõhvika kringel.
Karmen
Minu lemmikuks on martsipani-jõhvika kringel aga ära ei ütle ka singi-juustu kringlist 🙂
Anni
Uhke koguse rosinatega pehme, ahjusoe kringel. Lihtne ja hea!
Tiina
Meil on kodune kringliretsept nimega Kiirkringel. Tegemist on klassikalise kringliga, kus on palju rosinaid, võid ja peal šokolaadiglasuur.
Liisu
Minu lemmik on Rootsi kuninga kringel.
Eva
Tere Liisu! Milline see Rootsi kuninga kringel on? Kõlab igatahes põnevalt!
Heidi
Lemmikuteks on klassikaline šokolaadi-rosinakringel ja pohla-martsipanikringel, aga ka kõik muud variatsioonid kringlist maitsevad, kui on hästi tehtud 🙂
Maiu
Pitsakringel ja rikkaliku täidisega mahlane rosina-vaniljekringel kaetud šokolaadiga
Kai
Lemmikuks on kohupiimakringel.
Liisa Otsak
Magus on hea, aga soolane on alati veel parem. Meie pere lemmik on singijuustukringel, kuhu vahel ka mõned paprika- või ananassiampsud ära eksivad.
Monika
Mulle meeldib pohla-martsipani kringel ja klassikaline kringel kaneeli ja šokolaadiglasuuriga.
inglitiivad
Ükskõik mis mahlane ja magus kringel, kus pole rosinaid.
Monica
Lemmik on klassikaline rosinate-kaneeli ja shokolaadi- või kakaovõõbaga. Veel meeldib martsipani ja hapukate marjade kooslus.
Nipp on kringliteoks aega võtta ja head mõtted taignasse sõtkuda. 🙂
Kerli
Viimasel ajal eelistan üldse soolaseid kringleid. Eriti kui tuleb otse ahjust.
Magusatest tavaline suhkru-kaneeli kringel ilma rosinateta.
Sigrit
Lemmik on emme tehtud kringel sokolaadi ja rosinatega 🙂
Maru
Kõrvitsaseemne ja iirise kringel!
Kahe kringli retseptid ja kringlinippe meie lugejatelt | Perenaine.ee blogi
[…] me Epp Mihkelsi Kringliraamatut oma blogis tutvustasime ja raamatut välja loosisime, küsisime teilt teie lemmikkringleid. Keedukreemiga, õunte-kaneeli […]