Mustast leedrist siirupi keetmine on Eestis valdavalt lääne-eestlaste ja saare rahva privileeg. Siirup on täitsa omamoodi maitsega: lilleline ja natuke sidrunine, aga üldsegi mitte lääge ega ülevoolav.
- umbes 30 musta leedri õisikut
- 1 liiter vett
- 1 kg suhkrut
- 2 mahesidrunit, viilutatud
- 30 g sidrunhapet
Puhasta õisikud putukatest ja muust õhus lendlevast prahist. Pista õisikud ja sidrunilõigud potti või suurde purki.
Keeda vett suhkru ja sidrunhappega kuni täiesti sulanud. Jahuta kergelt ja vala õisikutele. Vajuta õisikud alla, nii et need ikka siirupi sees oleksid. Lase seista 3 – 4 päeva külmkapis.
Kurna läbi tiheda marli või riide ja vala pudelitesse. Sellest kogusest tuleb umbes 2 liitrit siirupit.
Nippe ja nõuandeid:
- Kasuta siirupit morsi või kokteilide valmistamiseks, samuti vahukoore või tordikreemide maitsestamiseks või jäätise tegemisel.
Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)