Klassikaline pärmitaina küpsetis vene köögist.

Pärmitainas:
  • 4 dl nisujahu
  • 1,5 dl piima
  • 15 g pärmi
  • soola
  • 1tl suhkrut
  • 2 sl õli
Täidiseks:
  • 2,5 dl puljongis keedetud tatart
  • ~300 g (7 tk) keedetud kalkunisüdameid
  • 2 sibulat
  • 200 g šampinjone
  • 1-2 sl kreekapähkli õli
  • soola
  • pipart
  • 5 keedetud vutimuna
  • (2 ülepannipannkooki)
  • määrimiseks 1 vutimuna

Sega pärm suhkruga ja lisa käesooja piima hulka. Kalla juurde jahu ja sool ja sõtku või mikserda kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma ja muutub elastseks ja pealt siledaks. Lisa õli, sõtku veel korra läbi ja vormi õliste või märgade kätega tainast pall. Jäta sooja kohta rätiku alla kuni tainas on kerkinud mahult kahekordseks.

Täidise jaoks haki sibul ja prae õlis pruunikaks, lisa hakitud seened ja prae kuni seened on valmis. Maitsesta soola ja pipraga ja lase jahtuda. Tatra hulka lisa hakitud südamed.

Rulli tainas küpsetuspaberi või rullimisaluse peal ristküliku kujuliselt, lõika ääred sirgeks ja kasuta allesjäänud tainatükke kaunistamisel. Esmalt laota täidisele seene-sibulatäidis ja tõsta peale pooleks lõigatud vutimunad. Kata segu kahe ülepannipannkoogiga (võib ka ära jätta) ja tõsta peale tatrasegu.Voldi tainas pealt kokku. Võib ka taina pooleks teha ja segu ühele poolele tõsta, hiljem katta teise lahtirullitud tainapoolega. Kuna pirukas on päris suur, võib ahjulaplaadile tõstmine (nii, et liitekoht alla jääks) natuke raskendatud olla, selle pärast on hea koos küpsetuspaberiga see plaadile tõsta.

Kaunista pealt ja pane 200-kraadisesse ahju, küpseta 10 minutit, määri lahtiklopitud munaga ja küpseta veel umbes 10-15 minutit, kuni pirukas on ilus kuldpruun.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)