Õhuke, kuid mahlase täidise ja krõbeda küpsise-martsipani põhjaga kook, milles saad ära kasutada pühadest üle jäänud kohupiima ja sügavkülma ununenud marju.
Põhi:
- 390 g nisujahu
- 0,5 tl soola
- 185 g toasooja võid
- 250 g suhkurt
- 1 muna
Täidis:
- 200 g maitsetamata kohupiimakreemi (Valio)
- 0,5 dl 35% koort
- 1 dl suhkurt
- 2 muna (klopi lahti ja jäta 1 spl põhja määrimiseks)
- 2 dl marju (meie kasutasime punaseid sõstraid ja mustikaid)
- 2 spl mandlilaaste
- 50 g kõrge mandlisisaldusega (vähemalt 50%) martsipani, riivitult
Sega kokku nisujahu ja sool, pane kõrvale. Vahusta mikseriga või (ca 2 minutit), lisa järk-järgult suhkur ja vahusta edasi paar minutit. Lisa muna, jätka segamist ca 1 minut. Lisa pool jahukogusest ja kui see on tainasse imendunud, lisa ülejäänud ja kui oled saavutanud ühtlase taina, mis mikserikausi külgedelt lahti tuleb, mässi see kilesse ja pane vähemalt paariks tunniks külmkappi ootele.
Antud koogi jaoks kulub seda tainast ca 1/3 ulatuses, ülejäänud pane külmkappi järgmist koogi- või küpsisetegu ootama. Rulli tainas lahti ja vooderda sellega 24 cm-se koogivormi põhi ja ääred. Tainas on hästi mure ja ei taha hästi koos püsida, aga see-eest see ei kahane küpsedes. Purunenud kohad ja tekkinud praod näpi sõrmede abiga kokku. Pane tainas 25 minutiks külmkappi tahenema ja aseta ahi 200 kraadi peale kuumenema.
Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus, alguses 12 minutit koos küpsetusubadega (pane küpsetamata taina peale küpsetuspaber ja kalla selle peale raskust andma küpsetusoad, nt võid kasutada riisiterasid või ube). Eemalda küpsetusoad ja küpseta veel 4-5 minutit, kuniks põhi on tahenenud ja on kergelt pruunikas.
Vahepeal sega kokku täidis – kohupiimakreem koore, suhkru ja munadega. Võta eelküpsetatud põhi ahjust ja pintselda kiirelt munaga kokku, et koogipõhi võimalikult kaua krõbe säiliks. Muna hüübib ja moodustab n-ö kaitsekihi, et täidis koogipõhja liiga niiskeks ei muudaks.
Raputa eelküpsetatud ja munaga pintseldatud põhjale riivitud martsipan. Kalla peale kohupiimasegu ja tõsta ühtlaselt peale marjad (kui kasutad külmutatud marju, ära neid eelnevalt üles sulata). Kõige peale raputa mandlilaaste. Küpseta 175-kraadises ahjus ca 30 minutit, kuniks täidis on hüübinud ja kook kergelt pruunikas.
Raputa pisut jahtunud kook enne serveerimist üle tuhksuhkruga.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Kohupiimakook martsipani ja vaarikatega | Head isu!
[…] Paar päeva tagasi avastasin külmikust paki martsipani, mille aegumise päev hakkas lähenema. Kuna pole varem matsipani kasutanud ning hakkasin guugeldama. Retsepti leidsin taaskord Perenaine.ee lehelt. […]