Tort, mille ostmiseks sõideti vanasti (ja praegugi) Kiievisse. Tort on tõesti maitsev: siidine šarlottkreem krõbeda ja pisut nätskete beseekihtide vahel. Kiievi torti kaunistatakse Ukrainas väga rohkete võikreemist tehtud lillekeste või kastaniõitega ning põhimõtteks on: mida rohkem, seda uhkem.

Beseepõhi:

  • 210 g munavalgeid
  • 150 g india pähkleid
  • 45 g nisujahu
  • 2,5 dl suhkrut

Šarlottkreem:

  • 230 g toasooja võid
  • 1,5 dl piima
  • 1 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 1 spl kakaopulbrit
  • (soovi korral) 1 spl konjakit
  • (soovi korral) roosat toiduvärvi

Kaunistus:

  • 30 g tumedat šokolaadi
  • 2 spl röstitud pähklite puru

Beseepõhja valmistamiseks kalla india pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning rösti 180-kraadises ahjus kuldpruuniks (ca 6-8 minutit). Võta ahjust, jahuta ning tükelda köögikombainis ebaühtlaseks puruks (et oleks nii suuremaid kui väiksemaid pähklitükke).

Sega jahu, 50 ml suhkrut ning pähklid.

Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja hakka supilusikatäite kaupa suhkurt (ülejäänud suhkur ehk 2 dl) lisama, mikseriga samal ajal vahustamist jätkates. Kui vaht on tugev ja hästi koospüsiv, peata mikseri töö ja sega sisse kuivained.

Vooderda 20 cm-se läbimõõduga koogivorm seest (nii põhi kui küljed) küpsetuspaberiga. Tõsta sisse beseetaigen ning küpseta 170-kraadises ahjus 20 minutit. Seejärel alanda temperatuuri 150 kraadile ning küpseta veel 1 tund ja 45 minutit. Võta ahjust, eemalda koogivormist ja jahuta.

Šarlottkreemi valmistamiseks klopi muna suhkruga lahti, lisa piim, sega ühtlaseks. Pane paksupõhjalisse potti ning kuumuta keemiseni, pidevalt segades. Alanda kuumust keskmise astmeni ning jätka keemist ca 5 minutit kuniks mass on siirupilaadselt paks. Kalla läbi sõela ja jahuta toatemperatuurini. Tõsta paariks tunniks külmikusse.

Vahusta või kohevaks vahuks. Kalla sisse jahutatud piimasiirup (ja konjak) ning mikserda veel mõned minutid. Siirup ja või segunevad paremini kui need on mõlemad samal temperatuuril. Kui soovid koogile teha roosasid lillekesi, võta selleks paar spl kreemi ja värvi toiduvärviga roosaks. Ülejäänud kreem jaga kaheks ja lisa ühele poolele kakaopulber, sega ühtlaseks.

Koogi kokkupanemiseks lõika jahtunud beseekiht kaheks võrdseks kihiks. Seda on lihtsam teha sakilise leivanoaga. Tõsta alumine kiht koogialusele ning kata kollase šarlottkreemiga. Tõsta peale teine koogikiht ning kata pealt ning servadest kakaopruuni kreemiga. Ülejäänud kreem tõsta kondiitrikotti.

Kaunistamiseks pigista lainelise tülle abiga koogile kaunistusi. Koogi servad puista üle pähklipuruga.

Kui soovid koogi peale kirjutada “Kiievi”, haki šokolaad, sulata see kuuma veevanni kohal ning aseta kondiitrikotti. Pigista peenikese otsiku abiga tordile kirjutis.

Retsept ja foto: “Nostalgilised tordid ja koogid” Eva Pärtel (Ajakirjade Kirjastus)

nostalgia_kaas ruut




Eelmine postitus
Linnupiimakook
Järgmine postitus
Brita kook rabarberitäidisega
0 Kommentaari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Linnupiimakook

Õhuline ja kerge nostalgiline tort, mille pehmel biskviitpõhjal pehme suflee, kaetud õhukese šokolaadikihiga. Kook valmib agar-agariga ning tarretub väga kiiresti.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.