magustoidud / 04/03/2014

Germknödel poviidlo ja mooniseemnetega

Seda suure koheva klimbi taolist magusrooga on paljud eestlased ehk Austria suusamäe kohvikutes maitsta saanud. Aurutatud pärmitaina magustoit maitseb lausa jumalikult hästi.

  • 30 g toatemperatuuril võid
  • 25 g tuhksuhkrut
  • 4 g vaniljesuhkrut
  • 2 munakollast
  • näpuotsaga soola
  • 250 g nisujahu
  • 7 g kuivpärmi
  • 125 ml sooja piima
  • 200 g (ploomi)poviidlot täidiseks
  • võid kanga määrimiseks

Kate:

  • 100 g mooniseemneid
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 100 g võid

Sega omavahel toasoe või, tuhksuhkur ja vaniljesuhkur, munakollased ja sool. Aseta kauss keeva vee kohale ja vispelda, kuni segu on soe. Ole ettevaatlik, et segu üle ei kuumene, sest muna ei tohi segu sees küpsema hakata.

Sega omavahel teises kausis jahu ja kuivpärm ning lisa siis munasegule. Seejärel lisa ettevaatlikult soe piim ning pehme ja ühtlase taigna saamiseks sega seda veel lõpuks mikseri või köögikombainiga paar minutit.

Jaga taigen 6-ks võrdseks osaks ning vormi neist pallid. Aseta nad jahusele lauale ning kata kergelt niiske rätikuga ja lase 30 minutit kerkida. Kui pallid on kerkinud, vajuta nad kergelt lamedaks, täida poviidloga ning sulge taignapall selliselt, et poviidlo kusagilt välja ei pääseks. Taigen peaks endiselt jääma pallikujuline.

Aseta pallid jahusele alusele (nt lõikelauale), kata niiske rätikuga ning aseta nad 50kraadisesse ahju kerkima. Pallid peaksid kerkima 2 korda suuremaks. Valmista ette keedupott – täida pott keeva veega, aseta puhas köögirätik üle poti ning kinnita see nt nööriga, et rätik potti ei vajuks. Pintselda rätik üle toasooja võiga ning aseta taignapallid rätikule.

Sõltuvalt poti suurusest hauta taignapalle mitmes jaos, neil peab küpsemiseks olema piisavalt ruumi. Küpsemise ajal aseta samasuguse diameetriga teine pott kummuli peale, et luua taignapallidele aururuumi. Lihtsalt potikaanest ei piisa, kuna kuum veeaur kergitab rätikut ning paisutab taignapalle. Auruta taignapalle 20 minutit.

Vahepeal sega mooniseemned tuhksuhkruga. Kui Germknödel’id on valmis, aseta nad eraldi taldrikutele, kalla üle sulavõiga ning raputa peale mooniseemne-suhkrusegu. Serveeri soojalt koos vaniljekastmega.

magustoidud_germknödel2

Retsept ja foto: Janne Lass (Perenaine.ee)




Eelmine postitus
Crème brûlée (brüleekreem, kreembrülee)
Järgmine postitus
Banaani-avokaadokreem
0 Kommentaari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Crème brûlée (brüleekreem, kreembrülee)

Koostisainete poolest äärmiselt lihtsakoeline, ent hästi õnnestunud crème brûlée maitse ning selle nautimisest saadav elamus on kõike muud kui lihtsakoeline. Kogused 6 magustoidule.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.