Gelato Ladies

Tallinna Vanalinnas, aadressil Uus tn 28, on kunagise Kiika Kööki kaupluse ruumides nüüd uksed avanud klassikaline itaalia jäätisekohvik Gelato Ladies.

Gelato Ladies valmistab kohapeal pehmet itaalia tüüpi gelato jäätist ning letis on 18 erinevat maitset. Nn püsijäätisteks on aastaringselt tehtavad vanilje-, šokolaadi- ja pistaatsiapähkli gelato ning ülejäänud sordid vahelduvad vastavalt hooajale. Juulis olid valikus näiteks arbuusi-, kiivi&banaani ja tiramisu jäätis, maasika- ja marjasorbett jpt. Kohviku ühe perenaise Sindy Püssa üheks lemmikuks on piparmündi-šokolaadi jäätis, mis saavutab oma intensiivse maitse värske piparmündi taime leotamisel piimas 24 tunni jooksul.

Maitsed on puhtad, naturaalsed ja iseloomuga. Arbuusijäätis maitseb tõesti nagu arbuus (Sindy sõnul on neil seda ka kõige tülikam teha, sest arbuusi seemnetest puhastamine võtab aega) ning pistaatsiapähkli gelato on tuntavalt pistaatsiapähkline. Jäätised on üsna magusad, mistõttu piisab magusaisu kustutamiseks ühest väikesest pallikesest.

Gelato Ladies
“Saia saab osta otse pagarilt” ehk kohviku perenaised Kristel Tuulmets ja Sindy Püssa on ka igapäevaselt ise nii letis kui köögis ametis. Foto: Gelato Ladies

Mis vahe on gelatol ja jäätisel?  Gelato on jäätisega võrreldes väiksema piimarasva sisaldusega ning võrreldes poejäätisega on see vähem õhulisem, mistõttu gelatot müüakse kilo, mitte liitri kaupa (ka Gelato Ladies müüb jäätist  termokarbiga kaasa osta – 16 eurot/kg). Gelato säilib -12…-14 kraadi juures ning kui see külmub tavalise jäätise säilimiskraadini (-18), muutub see liiga kõvaks. Gelato säilib vaid 3-4 päeva ja sulab kiiremini kui nn tavajäätis. Gelatot on kahte sorti: piima ja koore baasil valmiv koorejäätis ja marjadest-puuviljadest valmiv sorbett.

Gelato Ladies jäätiseid saab osta ka Tallinnas Solarise keskuses asuvas Mademoiselle’i kohvikus. Lisaks saab jäätisekohviku oma pulma- või aiapeole kohale kutsuda, sest neil on selleks tarbeks oma välilett.

Lisaks on jäätisekohviku menüüs Belgia vahvlid, mille retsepti valmistas kohvikule tuntud kokaraamatute autor ja mitmete Cafe Lyon’i küpsetiste retseptiautor Epp Mihkels. Belgia vahvlid maitsevad tõeliselt rikkalikud, olles pealt krõbedad ja seest pehmed. Lisaks valmistavad Gelato leedid ise ka krõbedat koonusvahvlit, mille sisse saab kohapeal jäätist osta. Soolaseid toite hetkel valikus ei ole, kuid see ei ole talve saabudes välistatud, räägivad kohviku perenaised.

Jälgi Gelato Ladies tegemisi siit.