Alljärgnevalt nõuandeid, mis on ehk mõnelegi meist (ja teist) nii iseenesest mõistetavad selleks, et neid retsepti õpetusse kirjutada.
Eelkuumuta ahi korralikult
Enne kui koogi ahju pistad, kuumuta ahju piisavalt kaua – s.o. vähemalt 15-20 minutit. Ahjuust lahti tehes jahtub ahi kiiresti ja kui ahi ei ole piisavalt kuumust kogunud, ei vasta ahjus olev temperatuur retseptis nõutule. See nõue on eriti oluline näiteks muretaina puhul, millele ei meeldi üldse ebapiisav temperatuur. Juhtub suure tõenäosusega see, et muretainas vajub lössi ja tulemus ei tule nii krõbe kui parajalt kuumas ahjus küpsetades. Samuti on õige ahju kuumus väga tähtis pärmitaina puhul.
Ahju temperatuurinäidik: usalda, aga kontrolli
Kas teadsid, et ahjunäidikul olevad temperatuurid ei pruugi olla õiged? Kahjuks kipub see nii olema, eriti vanemate ja palju kasutatud ahjude puhul. Hangi endale eraldi ahjutermomeeter ja kontrolli oma ahju temperatuur sellega üle.
Ettevalmistustööd aitavad tööd hõlbustada
Tõsta koogi valmistamiseks vajaminevad ained varakult toatemperatuurile. Näiteks muna(kollase)d lähevad nii palju lihtsamini vahtu ja erinevad ained segunevad hõlpsamini. Toorjuustu, kohupiima ja hapukoort munaga segades saad palju kiiremini ja lihtsamalt kreemjama massi kui kõik ained on toasoojad. Kui ained on külmad, võivad need tükki minna ja tükkidest vabanemine võtab mõnevõrra aega. Munad võid mõnekümneks sekundiks ka kuuma vette pista ja nende sisu saab kiirelt toasoojaks.
Mure- ja lehttaigen armastavad jahedust
Kus reegleid, seal erandeid – muretainas sega kokku nii kiirelt ja nii külmadest ainetest (isegi käed võiksid jahedad olla) kui võimalik – seda krõbedama ja parema tulemuse saad! Muretainas tõsta enne ahjupanemist külmkappi ja sealt otse ahju – nii saad eriti mõnusa krõbeda põhja. Ka lehttainast töötle nii külmas ruumis kui võimalik ja kasuta rullimiseks marmorrulli (mida oled eelnevalt külmkapis hoidnud). Lõika lehttaina tükke väga terava noaga ja ära lõikeservi munaga määri – just nii kerkib lehttainas ilusaks kohevaks.
Munavalged lähevad paremini vahtu siis kui need on külmkapikülmad. Lisa munavalgetele ka näpuotsaga soola – ka see aitab kaasa koheva vahu tekkeks. Pese korralikult munavalgete vahustamiseks kasutatav kauss ja mikseri laba, sest isegi üks väike tilk munakollast (või muud rasva) võib teha karuteene ja besee ei muutu kohevaks. Alusta munavalgete vahustamist keskmisel kiirusel, lisa suhkur alles siis kui segu on pehmelt kohev. Kõige lõpus lisa kiirust, et munavalged oma stabiilse kohevuse saavutaksid.
Koogiteadus on puhas keemia
Kui segad kokku taina, mis sisaldab mune, küpsetuspulbrit, soodat või teisi kergitusaineid, ära pikalt aega viida ja pista see võimalikult kiiresti ahju, sest muidu võib kook oma kohevuses kaotada. Eriti tähtis on ajafaktor soodaga küpsetiste korral – sooda reageerib ca 15 minuti jooksul ja pärast seda kook enam ei kerki. Sega soodat sisaldavaid kooke võimalikult vähe – nii säilitad koogi mureduse.
Üheksa korda mõõda, üks kord lõika
Loe hoolikalt retsepti ja kui sa just kogenud koogiküpsetaja pole, ära kipu vajaminevaid aineid liigselt asendama. Tõsi jutt, isegi hapukoore asemel lisatud keefir võib mõne koogi ära rikkuda – või siis ilma suhkruta kondenspiim kookides, kus on nõutud suhkruga variant.
Ära ahjuust enneaegselt paota, kannatlikkus ennekõike
Kui küpsetad mõnd õrnema konsistentsiga kooki (nt biskviit või keedutainas), siis ära poole küpsetamise ajal ahjuust paota – kook võib kokku kukkuda.
Kvaliteetse toorainega ära koonerda
Mitte ükski margariin ei asenda ehtsa 82%-lise või maitset, ära hea toorainega koogitainas koonerda. Katseta erinevaid võisid ja leia oma lemmik – isegi kui rasvasisaldus on sama, käituvad need üsna erinevalt. Näiteks lehttaina valmistamiseks on ideaalne juuretise baasil valmistatud või (Valio või). Talumunad või poemunad? Parima biskviidi nimel soeta ikka talumunad – eriti suvekuudel saad nendest imekaunilt kollase koogi.
Sõeluda või mitte sõeluda?
Kohevama (biskviit)koogi nimel tasub ette võtta ka pealtnäha tüütuna näiv jahu sõelumine.
Kõige tähtsam soovitus
Küpsetades hea tujuga, õnnestuvad koogid peaaegu alati!
liisu
aga see viimane tähelepanek on tõeline tõde!