Brita kook rabarberitäidisega

Brita kook mahlaka rabarberitäidisega.

Põhi:

  • 3 suurt munakollast
  • 1 suur muna
  • 1 dl suhkrut
  • 150 g võid
  • 2,5 dl nisujahu
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Besseekiht:

  • 3 suurt munavalget
  • 1,5 dl (peeneteralist) suhkrut
  • 1 dl mandlilaaste

Täidis:

  • 2,5 dl vahukoort
  • 0,5 dl suhkrut

Rabarberitäidis:

  • 500 g rabarberit
  • 3 + 3 spl vett
  • 3-4 spl suhkrut
  • 3 tl maisitärklist

Valmista ette küpsetusplaat, kattes selle küpsetuspaberiga ja määrides võiga. Siis tuleb kook paberi küljest paremini lahti. Enne, kui asud mikserdama, mõõda valmis kogused (sh sega jahu küpsetuspulbriga) nii põhja kui beseekihi tarvis.

Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda kolmel munal kollased ja -valged.

Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Peata mikser ja lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri  tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta madalal kiirusel ja kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda.

Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20 minutit. Kui kook ei ole näpuga katsudes pealt krõbe, küpseta edasi. Võta ahjust ja tõsta restile jahtuma.

Rabarberitäidiseks tükelda pool kilo rabarbrit. Pane potipõhja 3 spl vett, kalla sisse rabarbrid ja 3-4 spl suhkrut ning keeda ca 10 minutit, kuniks need on pehmed ja lagunenud. Sega 3 tl maisitärklist 3 spl veega ning kalla rabarbritele. Sega ja kuumuta, kuniks segu pakseneb. Tõsta tulelt ja jahuta täielikult.

Koogi kokkupanemiseks lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool jahtunud rabarberitäidisega. Kata vahukoore ja teise koogipoolikuga.

Nippe ja nõuandeid: Kui soovid terve ahjuplaadi suurust kooki, korruta kogused kahega ja valmista samal moel, kogused kahe plaadi vahel ära jagades. Kaks ahjuplaaditäit saad korraga ahjus küpsetada ventilatsioonirežiimi kasutades. Kui ahi ventilatsioonirežiimi ei võimalda, valmista kook kahes osas.

Retsept ja foto: Eva Pärtel, Perenaine.ee

Rabarberi-Brita retsept ilmus ka ajakirjas Nipiraamat (mai 2016).




Eelmine postitus
Kiievi tort
Järgmine postitus
Rabarberi-maasika plaadikook
0 Kommentaari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Kiievi tort

Tort, mille ostmiseks sõideti vanasti (ja praegugi) Kiievisse. Tort on tõesti maitsev: siidine šarlottkreem krõbeda ja pisut nätskete beseekihtide vahel. Kiievi torti kaunistatakse Ukrainas väga rohkete võikreemist tehtud lillekeste või kastaniõitega ning põhimõtteks on: mida rohkem, seda uhkem.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.