Lihtsatest koostisainetest valmiv maitsev kook, vaarikate, sõstarde või maasikatega. Maitseb parim teisel päeval, mil kreem ja marjad on koogi hästi mahlaseks immutanud.
Põhi:
- 3 suurt munakollast (parima tulemuse saad talumunadega)
- 1 suur muna
- 1 dl suhkrut
- 150 g võid (82%, näiteks Valio, President, Alma või Saaremaa võid)
- 2,5 dl jahu (näiteks Sunnuntai)
- 1 tl vanillisuhkrut
- 2 tl küpsetuspulbrit
Besseekiht:
- 3 suurt munavalget
- 1,5 dl (peenemateralist) suhkrut
- 1 dl mandlilaaste
Täidis:
- 2,5 dl vahukoort
- 0,5 dl suhkrut
- 200 g vaarikaid
Valmista ette küpsetusplaat (30×40 cm), kattes selle küpsetuspaberiga ja määrides võiga. Siis tuleb kook paberi küljest paremini lahti.
Enne, kui asud mikserdama, mõõda valmis kogused (sh sega jahu küpsetuspulbriga) nii põhja kui beseekihi tarvis.
Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda kolmel munal kollased ja -valged.
Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Peata mikser ja lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta madalal kiirusel ja kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda.
Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20 minutit. Kui kook ei ole näpuga katsudes pealt krõbe, küpseta edasi.
Tõsta restile jahtuma. Lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool suhkruga vahustatud vahukoore ja marjadega. Tõsta teine koogipoolik peale.
Kui soovid terve ahjuplaadi suurust kooki, korruta kogused kahega ja valmista samal moel, kogused kahe plaadi vahel ära jagades. Kaks ahjuplaaditäit saad korraga ahjus küpsetada ventilatsioonirežiimi kasutades. Kui ahi ventilatsioonirežiimi ei võimalda, valmista kook kahes osas.
Retsept ja foto: Eva Pärtel, Perenaine.ee
Liisi
Perenaine.ee lehel hiian erinevate kookide, tortide, küpsiste retseptidel silma peal aga pidevas kasutuses on just see Brita retsept
Jelena
Oi, see kook maitses väga hea!!!
Jane
Parim kook, mida armastavad nii suured kui väiksed. Tasub teha topeltkogus 😉
Kaire
Kõige nõutavam kook ükskõik milliseks tähtpäevaks! Ja seda “nõuab” mu abikaasa, kes ei armasta väga maiustada 😉 Kui teen ettepaneku midagi uut proovida/katsetada, siis tuleb ikka esimeseks vastuseks: “Eiii.. Tee ikka seda vahukoorega kooki!”
PS!Alati teen topeltkoguse
Raili
Minu Brita kook tuli just ahjust. Pabistasin väga bežee pärast, sest kunagi proovisin Pavlovat teha ja see läks täiesti untsu. Aga praegu tundub kõik liiga ideaalne, et tõsi olla! Minul igatahes bežee tegemine õnnestus ja välimus tuleb ka suurepärane. Maitses ma ei kahtlegi:) soovitan!
sfhj
besee ei tule välja kui teha külmade munadega, munad peavad olema toasoojad, siis ei lähe kunagi untsu 🙂
Pärjs
Mul olid toasoojad munad.. Aga kaks põhja ahjus, äkki sellest?
Daili
Meil kindlasti üks suurtest lemmikutest on see kook 🙂 super hea
Kristel
Täidise teen küll pooleks kohupiimaga, aga parim kook senini 🙂
Kristin
Kui Brita kooki esimest korda tegin, tundus, et kogu kupatus läheb aia taha. Besee ja tainakihi vahele tekkisid küpsemisel “hiigelmullid”, mis lõpptulemusena besee pealt n-ö katki rebisid. Arvasin, et vähemalt esteetilisest vaatepunktist läks see kook mul täiesti untsu, kuid ei! See oli veel paremgi kui Werneri Brita, mida tavaliselt söönud olen ja need n-ö “beseerebendid” sain ka ilusti tuhksuhkruga kaetud, niisiis polnud ka välimusel hullu midagi 🙂 Mu jutu mõte on aga see, et kõik järgmised korrad mul see kook enam välja tulnud ei ole. Nimelt on samuti mure beseega – teen seda alati ühtemoodi, tegin seda nii ka esimesel korral, aga ikkagi – seda krõbedat kihti koogile enam kuidagi peale ei teki 🙁
Olen proovinud panna peale õhema beseekihi lootuses, et äkki see aitab, kuid pole ka sellest mingit tolku olnud. Kodutehtud Brita kook on mu vaieldamatu lemmik, kuid kuna viimasel ajal (ehk siis sisuliselt kõik Brita koogid, mida valmistanud olen, v.a see esimene) pole see kook oma “õigel” kujul enam välja tulnud, olen põhimõtteliselt loobunud selle küpsetamisest 😛 Oskab keegi öelda, mis selle besee krõbedaksküpsemist võiks takistada? 🙂
Elisa
Krõbedus tuleb suurema kuumuse ja/või pikema küpsetusajaga. Mida madalam kuumus, seda vetruvam ta jääb. Proovi ehk veel kord tõstes kuumust ca. 20C kraadi võrra?
Kui läbinisti krõbedat ei soovi, siis tõsta alguses kuumust ja hiljem alanda. Kuna kogu küpsemisaeg on siin märgitud 20 minutit, siis pane alguses näiteks 200C ahju ja 10 minutit hiljem keera alla. Aga eks ta paar korda katsetamist võtab.
Mark johan
Olen kuulnud et beseed tuleb teha toasoojadest munadest
Astra
Teen seda kooki retsepti jargi juba viimased kolm korda- jarjest ja ikka on koik pekkis. Vajib kokku, pealt ei lahe krobetaks, ja uldse pekkis koik. Teen punkti haaval koik retsepi jargi ja ikka midagi, sama lugu. Nuud lahen poodi ja ostan poebritakoogi, saab ka parem. Kui selle retsepti jargi teha
katrin
Kui suurele plaadile 1kogus on mõeldud?
Eva@Perenaine
Ahjuplaat = 35×40 cm.
Heli
Väga hea kook tuli, aga mina teeksin rohkem täidist paneksin 3,5 dl vahukoort. Ahjuplaat oli ka natukene väiksem.
Kristin Võsujalg
Tere
Mul tekib küsimus besee kohta, kui teha selle retsepti järgi, siis ahjust tulles näeb besee välja nagu oleks lahingu läbi teinud. Selline muhklik ja katkine ja hästi ebaühtlane.
Millest see võib tingitud olla?
Eva@Perenaine
Kas selline nagu meie fotol on näha?
Ann
Olen teinud seda kooki kümneid kordi täpselt õpetuse järgi ja alati õnnestunud. Meie pere ja sõpruskonna superlemmik! Panen vahel vaarikatele lisaks ka musti sõstraid.
Anna
olen jube magusasõber ja Brita on minu lemmik nr 1.See süüakse nii kiiresti laualt ära,et mõtllen järgmine kord kohe 2 suurt teha 🙂
Malena
Is this recepie available in English somewhere? Or in Finnish or Swedish. I just are this cake in Tallinn and want to make this at home with raspberries. Thank You!!
Agnes
Mul ei tulnud täna nii hästi välja kui soovisin. Igal juhul sain selgeks selle, et soodat 2tl ei ole kuhjaga, vaid lihtsalt 2 tl. Mina panin kuhjaga ja see oli liig, mis liig hiljem maitses tunda. Samuti, ärge arvake, et põhja osas on retsepti kohta liiga palju suhkrt. Noh, me tavaliselt ju arvame, et koogid on liiga magusad ja paneks veidi vähem kui retsept ette näeb. Igal juhul pange see retseptis näidatud kogus täis, sest isegi see kogus sobib hästi neile, kes vähem magusaid kooke eelistavad. Mul läks ka besee nässu…. Tuli nätske. Eks siis järgmine kord olen hoolikam ja loen üle, mida täpselt teha, et seda ei juhtuks.
Eva@Perenaine
Hea Agnes, soovitus Sulle järgmiseks korraks: kasuta järgmisel korral kindlasti küpsetuspulbrit (mitte soodat).
Agnes
Oi, tulin veelkorra seda asja lugema ja avastasin, et olin oma eelmises kommentaaris kirjutanud, et kasutasin soodat aga kontrollisin üle ja tegelikult ikka kasutasin küpsetuspulbrit. Proovin homme uuesti kooki teha. Muretsen selle pärast kas besee välja tuleb.
Agnes
Tegin koogi siis uuesti ära. Võib öelda, et tuli küll välja. Taaskord asendasin aga jahu toortatra jahuga. On vist küll nii, et toortatra jahu teeb kõik küpsetised võrreldes tavalise nisujahuga muredamaks. Mõlemal korral kui olen seda kooki teinud ja toortatrajahu kasutanud ning
põhjad on väga muredad ja pigem küpsise moodi tulnud. Viimane kord tegelikult isegi need tükid, mis olid üle öö külmikus ei olnud tegelikult üldse mitte eriti kohupiima-vahukoore seguga läbi imbunud. Mul on tekkimas ka tunne, et besee tuleb paremini välja kui kasutada tuhksuhrkut, mitte tavalist suhkrut.
piret
õnnetu
minl tuli põhjataigen liiga kõva ja paks ,lajali määrida ei saanud,paras oleks rullida. ilmselt sellepärast ka ei kerkinud ,pooleks lõigata polnud midagi. ained retsepti järgi-milles viga….!?
Eva@Perenaine
Ei oskagi öelda. Tundub, et oled kas liiga palju jahu pannud või teisi ained liiga vähe. Taigen peaks jääma hästi määritav.
Katrin
Ehk olid munad liiga väikesed?
sidrun...
minul tuli põhi kõvem, aga see on sellest, et panin 250g jahu- no mõtlema peab…seda on vähem, ei mäletanud..aga õige jahu kogusega peab hästi kõik välja tulema. munavalget tasub enne üksi vahustada. terake soola pidi seda vist aitama????
sidrun...
1 dl jahu on 50-60 grammi – selle õnge läksin mina…põhi peab tulema selline kohev pehmem
Triin
Lugesin retsepti ja mõtlesin et oh kui lihtne kook, selle teeb möödaminnes ära 😀 Siis lugesin kommentaare 😛
Erika
Kui kook on valmis küpsenud ahjus, kas jahtuma võtan välja, võipeab ta ahjus lahtise uksega jahtuma, küsin sellepärast, et see kook langeb õhu käes veidike alla.
Eva@Perenaine
Kui on ilusti küpsenud, sh pealt krõbe, võta ahjust välja ja toatemperatuurile jahtuma. Kui kook ei ole pealt krõbe, siis jäta lahtise uksega jahtuma.
Tiina
See retsept toimib alati. Teen topeltkoguse ja saan suure ahjuplaadi suuruse koogi. AGA suhkrut panen nii biskviiti kui vahukoore sisse palju vähem, sest originaalretseptis olevad kogused annavad liiga magusa tulemuse, isegi vaarikaid või koduaia hapukirsse kasutades.
Kaja
Kas ka külmutatud marju annab koogi vahele panna või pigem ikka värskeid?
Eva@Perenaine
Külmutatud sobivad ka hästi!
Siiri
Kui teen 2x koguse, kas võin kohe kõik valmis teha ja pooleks jagada või peaks ühe enne ära küpsetama ja siis teise taigna kokku keerama ning värskelt ahju?
Eva@Perenaine
Võid ka korraga valmis teha, ei juhtu sellega vahepeal midagi halba.
Ketlin
Pole veel kooki teinud, kuid tekkis selline küsimus et kas peale põhja küpsetamist koos beseega peab laskma koogil jahtuda ahjus natukest aega? Olen kuulnud et järsu temperatuurimuutuse tõttu võib munavalge kiht kokku langeda?
Eva@Perenaine
Munavalgekiht ei lange kokku. Juhul kui besee ei lähe ahjus küpsetamise ajal pealt krõbedaks (sõrmega katsud), jäta ahjuuks paokile ja kook 5 minutiks ahju.
Anu Kõllamõts
aga sulanud või jäigi üle!!!!!
Katrin
Ei jäänud! Retseptis lause:” lisa VÕI ja jahu küpsetupulbrisega munavahule!”
Janek
kas tellimust saab ka esitada. Vaja oleks 3 kg torti!
Perenaine@Perenaine
Koogitellimused käivad https://koogid.perenaine.ee/ lehe kaudu, siinsel lehel olles tuleb ise küpsetada 🙂
Ursula
Paljudes Brita koogi retseptides vahustatakse või suhkruga,siin sulatatakse või.Kumb annab parema tulemuse,mõtlen valmis koogi põhjana.
Eva@perenaine
Või vahustamisel ehk pisut õhulisem põhi. Eks pead proovima.
Heli
Õige on teha paksem põhi ja see risti pooleks lõigata, näiteks niidiga. Tuleb mahlasem ja parem kook, ei ole õige beseele vahukoort peale panna, besee mõte on ikka krõbedus.
Perenaine
Üllataval kombel jääb see beseekiht ka koogi vahel mõnusalt krõbe.
Martin
Minu naise lemmik kui seda talle teen.
Anita-Mae Volens
kas või peab olema toasoe või sulanud?
Eva@Perenaine
Sulavõi.
Kertu
Mis võib põhjustada seda, et kuigi alguses besee IMEKAUNILT kerkis, vajus see siiski hiljem ahjus täiesti kokku ning krõbedusest pole enam jälgegi?
Alumine kiht ähvardas algusest peale untsu minna, ja läks ka, kuid siin oli vist vahustamise probleem (kasutasin kellegi teise köögikombaini, millega endal varasemat kogemust pole..). – Või siis oli asi selles, et 50g võist oli “poolsoolane”.
Hanna
Võib-olla paotasid ust varakult, besee ei taha näppimist.
Mul on see kook välja tulnud, isegi topelt kogusega samas ahjus, aga siis alumine tuleb beseelt pehmem ja valgem ikka, aga selle panen vahele ja ok.
Aga nüüd pole aasta teinud ja tulin uuesti retsepti üle vaatama ja kommentaare lugema:)
Mariliis
Olen teinud seda kooki sel suvel vist juba 5x, kasutanud nii maasikaid kui vaarikaid. Lisaks põhjas kasutasin gv jahusegu ja vegan võid, vahel vegan vahukoor. Iga kord super olnud 🙂 mees küsib ka juurde kuigi muidu suur koogisõber pole.
Ursula Prii
Kas külmutatud marjad peaks enne sulatama
Eva@Perenaine
Ei