astelpaju tort

Mõnusa karamellise kreemiga kihiline tort, mille maitset täiendamas hapukas astelpaju.

Põhi:

  • 4 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl suhkrut
  • 0,75 dl õli
  • 0,75 dl vett
  • 4 muna
  • natuke soola

Immutamiseks:

  • 0,75 dl astelpajumahla
  • 0,5 dl vett

Täidis:

  • 2 dl vahukoort
  • 1 tops (196 g) keedetud kondenspiima
  • 150 g astelpajumoosi

Katteks:

  • 2 dl vahukoort
  • u. 2-3 spl suhkrut
  • astelpajumarju
  • astelpajujahu

Koogipõhjaks sõelu jahu, sega juurde küpsetuspulber ja suhkur. Teises kausis sega omavahel munakollased, õli, vesi.
Vahusta munavalged näputäie soolaga. Kui munavalge on pehmes vahus, lisa suhkur ja vahusta edasi. Lisa munakollase segule jahu ja osade kaupa ettevaatlikult segades vahustatud munavalge.

Jaga tainas kahte lahtikäivasse küpsetusvormi (22-24cm), mis kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta 175-kraadises ahjus u. 15-18 minutit. Jahuta ja lõika mõlemad põhjad pooleks, nii et saad neli kihti biskviiti.

Täidiseks vahusta vahukoor, lisa keedetud kondenspiim.

Koogi kokkupanemiseks tõsta koogipõhi alusele, immuta astelpajumahla-vee seguga, kata poole koguse täidisega. Tõsta peale teine koogipõhi, immuta ja määri peale ühtlase kihina astelpajumoosi. Jätka nii kuniks kõik biskviidikihid on koostatud.

Kata kook pealt toidukilega ning aseta paariks tunniks külmikusse maitsestuma.

Katteks vahusta vahukoor suhkruga, määri seda koogi peale ja äärtele. Kaunista astelpajumarjade ja astelpajujahuga.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)