Jaapanis ja Hiinas sedavõrd populaarsed shiitake seened on tänaseks kogu maailmas šampinjonide järel teised enim kasvatatud seened; mõned aastad tagasi hakati neid kasvatama ka Eestis.
Shiitake seened on hinnatud nii rikkaliku maitse ja aroomi kui ka tervisele kasulike omaduste tõttu. Seened sisaldavad rohkelt vitamiine, sh D-vitamiini ning taimses toidus üsna harva esinevat B12 vitamiini. Mineraalainetest on seentes nt seleeniumi, rauda, valku. Jaapani teadlaste väitel aitavad seened vähendada kolesterooli, mõjuvad pärssivalt kasvajatele, on antibakteriaalse toimega ja toetavad immuunsussüsteemi.
Shiitake seeni saab süüa nii kuivatatult kui värskelt ning nende lõhna ja maitse omadused on üsna erinevad. Kuivatatud seentel on võrreldes värskete seentega tuntavalt tugevam lõhn ja maitse. Kuivatatud seeni tuleb enne toidu valmistamist leotada ning parim moodus on seda teha külmas vees (pool tundi enne toidu valmistamist). Vett, milles seeni leotasid, ei tasu ära visata, see sobib hästi puljongite, kastmete vms maitsestamiseks. Värsketel shiitake seentel on kergelt mullane lõhn ja metsaseente maitse; tekstuurilt on need kübara osas pehmed, kuid jala osalt kergelt nätsked.
Kõige lihtsam moodus seente valmistamiseks on nende praadimine. Kuumuta pannil õli, lisa peeneks hakitud ingverit ja küüslauku ning seejärel viilutatud seened. Kui seened on pruunikad, lisa soola. Söö praetud seeni lihtsalt keedetud riisi kõrvale, sega risottosse, lisa suppidele, wokiroogadele, pirukatesse ja aurutatud saiade (baozi) täidistesse.
Kuidas seeni Eestis kasvatatakse
Juba mõned aastad kasvatatakse shiitake seeni ka Eestis. Scandic Organic asutaja Siim Raadik rääkis Perenaine.ee-le, et idee selleks sai alguse küsimusest, mis on kõige kallim seen. “Selleks on matsutake, mille hind võib küündida 1000$/kg. Paraku pole tänaseni leitud viisi, kuidas antud seent tööstuslikult kasvatada. Uurimistöö tulemusena leidsin shiitake, mis on Aasias kõige populaarsem seen, sarnaselt nagu meil Euroopas on šampinjon. Maitse aga on väga sarnane metsaseentele ning ka võimalik sisetingimustes kasvatada 12 kuud aastas. Mõte tundus atraktiivne ja nii saigi alustatud,” räägib Raadik.
Shiitake kasvatamine toimub nii pakkudel kui kokku segatud seenesubtraatidel. Seenesubstraadid koosnevad peamiselt kase saepurust, veest, nisukliidest ning veel mõningatest ökoloogilistest komponentidest. Seened on üsna kapriissed; selleks, et shiitake hästi kasvaks, peavad kõik tingimused olema ideaalsed. Näiteks on juba kahekraadine temperatuuri kõikumine liig, toob Raadik näiteks. Seen kasvab substraadist 10 nädalaga ning aastas saadakse 54 saaki.
Värskeid Scandic Organic shiitake seeni saad osta Kaubamajadest, Solarisest, Stockmannist, Delices’t, Selveritest ning Rimidest.
Urve Truubon
Tere.
Soovis osta shiitake seent. Kas kascvatate?
Perenaine
Palun lugege artiklit, seal on kirjas ka info kasvataja kohta.