Kevadine ja värskendav sidrunimaitselise kattega kohupiimakook, mis sobib hästi näiteks lihavõtte peolauale.
Sidrunikreem:
- 2 muna
- 1 suur munakollane
- 1 dl sidrunist pressitud mahla (u 2 sidrunit)
- 1 spl sidruni riivitud koort
- 1,2 dl suhkrut
- 60 g võid
Koogipõhi:
- 3 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl vanillisuhkrut
- 60 g toasooja võid
- 2 spl suhkrut
- 1 spl hapukoort
- 1 muna
Täidis:
- 400 g kohupiima
- 300 g kohupiimapastat
- 100 g hapukoort
- 3 muna
- 1,5 dl suhkrut
- 1 tl vanillsuhkrut
- 2 spl sidrunimahla
- 100 g hapukoort koogile määrimiseks pärast küpsetamist
Katteks:
- 1,5 dl vahukoort
- 1-2 spl suhkrut
- sidruniviile
Valmista esmalt sidrunikreem (võid selle valmistada ka eelmisel päeval). Vispelda munad ja munakollane suhkruga kastrulis ühtlaseks. Lisa sidrunimahl ja sidrunikoor, vispelda taas ühtlaseks. Kuumuta tasasel tulel pidevalt vispeldades, kuni kreem pakseneb (mitte keema lasta!). Tõsta kastrul tulelt ja lisa tükkidena või. Sulata või segades ja lase kreemil jahtuda. Vajadusel kurna kreem läbi sõela. Jahuta sidrunikreem ning pane see vähemalt neljaks tunniks külmikusse.
Koogipõhja jaoks sega kuivained, lisa tükeldatud toasoe või ning mudi näppude vahel kõik puruks. Lisa muna ja hapukoor ning sega käte vahel tainas. Suru põhi 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele.
Sega täidise ained ühtlaseks ja kalla segu koogipõhjale. Küpseta kooki 160-kraadises ahjus u. 50-55 minutit. Lase koogil u. veerand tundi jahtuda ja määri siis 100 g hapukoort ühtlaselt koogile, et see kuivaks ei muutuks.
Lase jahtunud koogil külmikus vähemalt 4 tundi maitsestuda. Kata kook ühtlaselt sidrunikreemiga. Vahusta koor suhkruga ja pritsi koogile vahukooreroosid. Kaunista sidruniviiludega.
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Maris
Väga mõnus on! Ei tundu liiga “raske” ning sidrunikreem lisab värskust ja särtsu.
Gerli
Tegin tööle sünnipäeva puhul kolm kooki ja just see oli suurim hitt! Tõeliselt värske ja kerge.
Kohupiimakook sidrunikreemiga
[…] Sidrun on mu lemmik! Ja kohupiim. Pühendan selle koogi Helena Mangile, kellega jagame suurt armastust all things lemon vastu. Kui võtsin sellest koogist esimese ampsu, olid mu esimesed sõnad, et see kook maitseks Helenale (mul on tunnistajaid, ühel neist on neli käppa). See kook saab 24cm läbimõõduga vormis eriti ahvatlevalt kõrge, kui sulle meeldib pisut madalam kook, tee see 26cm vormis.Retsept on pärit suurte mugandustega Perenaine.ee lehelt. […]