Eesti keeles on ilmunud Rootsi autori Kristina Erikssoni kaunis raamat “Maitsvad võileivatordid”, mis pakub vahvaid ideid võileivatortide ja peomõõtu võileibade valmistamiseks.

Alljärgnevalt mõned Kristina soovitused võileivatortide meisterdamiseks:

  • Kuigi see kõlab iseenesestmõistetavalt, kasuta värsket leiba. See on lõpptulemust väga palju mõjutav asjaolu. Kahe või kolme päeva vanusest leivast saab värske leivaga võrreldes tunduvalt kuivema võileivatordi.
  • Ehita võileivatort sellele alusele, millelt seda serveerid. Muidugi võid tordi valmis teha ka küpsetuspaberile, ent siis vajad kedagi tõstmisel appi. Sellisel juhul tõsta tort ümber enne servade ja pealmise kihi kaunistamist.
  • Leivaviilud aseta teineteise peale nõnda, nagu laoks telliskiviseina, siis püsib tort paremini koos.
  • Tort näeb välja kenam, kui kaunistuse koostisosad on pealmises kihis väikeste kuhilatena. Kaunista näiteks väikeste kreveti-, viinamarja-, mango- vms kuhjakestega.

Lisaks mõned põnevad retseptiideed raamatust:

  • Lõhetort mädarõika ja hernekreemiga – parimast parim ehk kooslus soolalõhest, herneste ja mädarõikamaitselise toorjuustu kooslusest.
  • Võileivatort grillitud kana, praetud peekoni, tomati, Türgi jogurti ning marineeritud punase sibulaga.
  • Täidlase juustu- ja sinepimaitseline tort puuviljakokteiliga.
  • Tort kolme sorti juustuga (sinihallitusjuustumääre, Brie juustu määre, toorjuustuga rosina- ja konjakimääre).
  • Kitsejuustutort aprikooside, Serrano singi ja maasikatega.

Raamatu andis Eestis välja kirjastus Sinisukk.

raamat_võileivatort_pilte