Küsisime Facebooki lehel, kuidas teile meeldib süüa kodujuustu? Selgus, et lemmikviis on süüa kodujuustu otse topsist! Alljärgnevalt ka mõned põnevamad nopped ja soovitused meie lugejatelt kodujuustu söömiseks. 

 

Kartuli-kodujuustu pulgad (retsept: Jan)

  • 5 keedukartulit
  • 2 kanamuna
  • 100 g riivsaia
  • 100 g kodujuustu
  • 2-3 spl jahu
  • toiduõli
  • pipart, koriandrit, soola, kurkumat

Riivi kartul, lisa munad, kodujuust, maitseained, sega korralikult. Lisa jahu,sega. Vormi pulgakesed, paneeri riivsaias ja prae õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri värske salatiga või meelepärase kastmega.

kodujuust_pulgad

 

“Munad” kodujuustuga (retsept: Jan)

  • 500 g kodujuustu
  • 200 g suitsusinki
  • 150 g võid
  • 4 spl hapukoort
  • peterselli, riivjuustu, soola, paprika pulbrit

Peenesta sink, lisa toasoe või, hapukoor, sool, paprika pulber ja kodujuust, sega korralikult, lisa veidi riivjuustu. Vormi lusika abil munakujulised pallikesed, veereta riivjuustu-peterselli segus. Sellised munakesed võib teha ka heeringa või vürtsikiluga. Kui ei viitsi munakesi teha-määri täidis lihtsalt võileivale.

Väga-väga kiire vormiroog (retsept: Jan)

  • hakkliha
  • kodujuustu
  • 1 pakk külmutatud köögivilju
  • praetud sibulakuubikuid
  • hapukoort või majoneesi
  • riivjuustu
  • soola, pipart

Lisa hakklihale kodujuust ja praetud sibulakuubikud, maitsesta soola ja pipraga, lao ahjuvormi, peale köögivili ja siis soolaga maitsestatud hapukoor või majonees. Puista üle riivjuustuga ja küpseta ahjus kuldpruuniks.

kodujuust_vormiroog

Kodujuustu-virsikukook (retsept: Jan)

Taigen:

  • 8 dl nisujahu
  • 4 dl suhkrut
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl söögisoodat
  • 1/2 tl soola
  • 250 g sulatatud võid
  • 100 g hapukoort
  • 1 kanamuna

Täidis:

  • 1 purk /850 g/ konserveeritud virsikuid / sobivad ka õunad või meelepärased marjad /
  • 500 g kodujuustu
  • 2 dl suhkrut
  • 2 kanamuna
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 spl sidrunimahla

Sulata või. Sega kuivained kokku ning lisa jahtunud või. Jäta pool taignast ootama,teisele poolele lisa hapukoore ja munasegu,suru taigen ahjuplaadile. Nõruta virsukud ja tükelda kuubikuteks,sega need kodujuustust,suhkrust,munadest,vanillsuhkrust ja sidrunimahlast tehtud segu hulka.Lao täidis taignapõhjale ja murenda peale järelejäetud taigen.
Küpseta ahjus 175 kraadi juures 35-45 minutit. Kooki võib panna sügavkülma.

Pitsa kodujuustuga ja kanalihaga (retsept: Jan)

Valmista pärmitaigen ja tõsta täidiseks keedetud kanafilee ja kodujuustu segu.

kodujuust_pitsa

Janne kirjutab, et kui tavapärased kodujuustu toidud teda ära tüütasid, leidis ta kaks vaheldust pakkuvat varianti:

  • Sega kodujuust pasta sisse. Soe ja kreemine roog on eriti hea värskelt purustatud pipraga.
  • Määri kodujuust röstitud sepikule, peale puista kaneeli ja tükeldatud kreeka pähkleid. See on vana hea Kaalujälgijate lemmik, aga tasub sepik asendada röstitud rosinasaiaga. Tulemus viib keele alla!

Janne soovitab lisaks põnevat näomaski! Sega kokku 1 spl kodujuustu, 1 spl mett ja 1 spl sidrunimahla. Määrida segu näole (võid ka nahka pista) ja hoida maskina 15 minutit. Loputa maha ja toniseeri oma lemmik näoveega. Paneb naha kumama ja teeb pigmendilaigud heledamaks. Ilusate venelannade ilunipp.

Ave-Marii kodujuustukook:

Põhi:

  • 150 g Digestive küpsiseid
  • 75 g võid

Täidis:

  • 400 g maasikaid, vaarikaid vm marju
  • 600 g kodujuustu
  • 4 dl vahukoort
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 0,5 dl suhkrut
  • 3 tl želatiini
  • 4 sl vett

Purusta küpsised, sulata või ning sega küpsisepuru juurde. Näpi segu taignaks ja siis suru taigna küpsetusvormi põhja ja äärtele. Lase natuke külmas seista. Vahusta vahukoor suhkru ja vanillsuhkruga ning sega kodujuustu juurde. Paisuta želatiin vees, seejärel sulata kuumas veevannis. Lase veidi jahtuda. Lisa sulatatud želatiin vaikselt täidise hulka, pidevalt segades. Põhjale pane marjad ning vala täidise peale. Aseta külmikusse tarduma.

Maarja soovitab:
Olen viimasel ajal hakanud kodujuustu-vahukoore segu küpsetiste vahele panema, kuid ega sinna eriti midagi ei jõua, kuna mul on kodus üks 3-aastane maitsja, kellele meeldib pool kaussi ära maitsta!

Suvel on mõnus kodujuustu ka toorsalatisse lisada. Samuti on viimasel ajal olnud pere lemmikuks ka kodujuustu-hapukurgi-puljongimaitseainega salat, selline mõnus lisand toidu kõrvale. Minu isiklikuks lemmikuks on ka soojad kodujuustusaiad soola ja peekoniga Aga otse topsist söömist tuleb ka ette – kui üks juba hakkab topsist sööma,siis varsti on kõik oma lusikatega järjekorras.

Marite kirjutab:
Meeldiv süüa nii otse topsist, kui ka salatis. Suvel on värske kartuli juurde vaieldamatu lemmik kodujuustu-heeringa salat. Salati sisse käib siis kodujuust, heeringas, värske kurk, tomat, sibul, paprika, till ja hapukoor. Maitsestan soola ja pipraga ja voila… Kõikide suvepidude lahutamatu osa.

Merily:
Kodujuustu eelistan eelkõige erinevates salatites. Pagar-kondiitrina ei saa üle ega ümber kodujuustukoogist vaarikatega ja kukeseene kodujuustu pirukast.

Liisi:
Mulle meeldib kodujuustu süüa koos maasikatoormoosiga. Lisaks on mul üks lemmikkook mustade sõstardega, kus kreemi sees on ohtralt kodujuustu. Vahukoore-kodujuustuvaht vaarikatega on maitsev. Külma kastme sisse koos hapukoore ja riivitud köögiviljadega olen kodujuustu korduvalt kasutanud. Lisaks omlettide ja soolaste pirukate sisse. Muidugi otse topsist läheb alati loosi. Vahel harva kasutan kodujuustu mõne salati sees ja üksikud korrad olen ka pannkookide taignasse lisanud. Väga hästi sobib kodujuust lasanje sisse või mõne muu vormiroa sisse.

Kerli:
Meie pere sööb kodujuustu kahel peamisel viisil, keedu või praekartulite kõrvale kastmena: kodujuust, mugulsibul, hapukoor, pipar, sool või teine variant kodujuust, hapukoor mugulsibul, marineeritud heeringa tükid.

Maris:
Igas asendis söön ja igalt poolt. Nii soolases kui ka magusas toidus. Kodujuustuga ahjus küpsetatud kotletid on väga head, kodujuust tuunikalakonserviga ja värske kraamiga samuti. Magusalt poolelt mainiksin kodujuustu-vaarikakooki ja niisama törtsu moosi ja kakaoga segatuna. Kodujuust lihtsalt on nii universaalne toiduaine.

Merle:
Kodujuustu panen hommikul omleti sisse ja vahel söön ka tavalist kodujuustu otse topsist mustika- või maasikamoosiga. Kodujuustuga saab ka väga hea pizzataigna valimistada. Ja väga hea ja lihtne on ka kodujuustusalat makranuudlite ja maisiga.

Jane:
Parim on kodujuust+paprika+kurk ja lisandiks keedutatar. Aga kui aega rohkem käes, siis valmib kodujuustust imeline kook- küpsise põhjal , kodujuust vahukoore ja marjade lisandiga ja peale veel tarretise kate.

Karin:
Teen salatit. Krabinuudlid+värske kurk+till+kodujuust+hapukoor. Kõrvale väike võileib.

Getter:
Mulle meeldib kodujuustu panna hommikul pudru sisse! Mõnusa vahledust pakkuva hommikusöögi saab ka omavahel segatud kodujuustust, munast, kurgist ja maitseks natukene soola ja tilli. Mmmm…

Tiiu soolane kodujuustukook:

  • 1 pakk kodujuustu
  • 2 pakki juustu (200 gr riivjuustu)
  • 6 spl jahu
  • 3 muna
  • 1 dl hapukoort
  • 100 gr võid

Segada kõik ained kokku v.a.  1 pakk riivjuustu,mis raputada küpsetamise lõpus koogi peale. Küpsetada 200 kraadi juures kuni küps.

Kodujuustu-krevetipirukas (retsept: Ann)

Põhi:

  • 2.5 dl nisujahu
  • 0.5 tl soola
  • 75 g võid
  • 1 dl kodujuustu

Täidis:

  • 3 muna
  • 250 g kodujuustu
  • 200 g kooritud krevette
  • 100 g riivjuustu
  • 2 sl (magusat) tšillikastet
  • aedtilli

Näpi kokku jahu, sool, või ja kodujuust. Keera tainas kilesse ning hoia 30 minutit külmkapis. Kuumuta ahi 200°C-ni. Suru tainas võitatud 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja servadele. Küpseta 10 minutit. Täidise tegemiseks sega omavahel munad, kodujuust, krevetid, riivjuust, tšillikaste ja hakitud till. Vala segu eelküpsetatud põhjale ning küpseta veel 25 minutit. Serveeri soojalt. Retsept on mõeldud kaheksale inimesele.

Magusa maitsega tšillikaste annab mahedamaitselisele krevetipirukale piisavalt teravust. Serveeri pirukat soojalt värske salatiga.

kodujuust_pirukas

Kodujuustu muffinid (retsept: Archibald)

  • 400 g kodujuustu
  • 2 tk suurt muna
  • 100 g sulatatud võid
  • 3 sl hapukoort
  • 50 g riivitud juustu
  • peotäis hakitud värsket peterselli vm maitserohelist
  • 100 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • soola

Sega kausis kodujuust ja riivitud juust, munad, sulavõi, hapukoor ja hakitud maitseroheline. Lisa omavahel segatud jahu, küpsetuspulber ja sool, sega kergelt läbi. Tõsta juustutainas võitatud muffinivormidesse ning küpseta 200kraadise ahju keskosas umbes 25 minutit, kuni muffinid on kerkinud ja pealt kuldsed. Jahutage ja serveerige – muffinid on eriti maitsvad järgmisel päeval ja seega sobivad hästi piknikukorvi.

Kreveti-kodujuustu salat (retsept: Archibald)

  • 400 g kodujuustu
  • 200 g kooritud krevette
  • 80 g päikesekuivatatud tomateid või 1 suur tomat
  • 1 värske kurk
  • 50 g värsket tilli
  • tsipake oliivõli
  • soola
  • 1 pea lehtsalatit
  • 1 pea lollo rossot/tammelehesalatit
  • 1 punane paprika

Haki till ja kuivatatud tomatid. Sega kokku krevetid, kodujuust, hakitud tomatid ja till ning sool. Lisa veidi oliivõli. Pese salatid ja rebi tükikesteks. Puhasta kurk ja paprika seemnetest ning viiluta. Sega kõik kausis kokku või tõsta komponendid teineteise järel kihiti taldrikule. Kaunista sidruni, tillioksa ja koorimata krevetiga.

Helen:

Avastasin hiljuti,et kodujuust on omletis ülihea ja nii ma seda nüüd kõige rohkem sööngi. Aga kurgi-tomati salatis ja võileiva peal meeldib ka.

Eve:
Oleme söönud otse topsist teen ka külma kastet kodujuustust kuhu panen kurki ,tomatit ,tilli ja hapukoort juurde lastele maitseb ka hästi see. Olen ka kooke teinud üks lemmikutest on panen pannile pärmileht taigna ja peale teen segu kuhu panen kodujuustu, muna ja krabipulke.

Helve:
Imemaitsvad on ka koorega ahjus küpsetatud kartulid täidetud kodujuustuga.Küpsenud kartulisse teen väikese sisselõike, pigistan natuke sisu välja ja täidan krevetitäidisega. Selleks segan kartulitäidise kodujuustu ning tükeldatud krevettidega ja maitserohelisega (till, roheline sibul või murulauk), maitsestan sidrunimahla või sidrunpipraga.