Lihtsatest koostisainetest valmivad hõrgud küpsetised Prantsuse köögist, mis on pealt krõbedad ja seest õhulised-mahlased koogikesed.

  • 500 ml piima
  • 1 vanillikaun
  • 50 g sulatatud võid
  • 250 g tuhksuhkrut
  • 2 munakollast
  • 2 muna
  • 100 g nisujahu
  • 15 g rummi

 

Aja piim kuumaks ja pane lahtilõigatud vanillikaun piima sisse mitmeks tunniks (või kuni üleööks).

Sulata või ja lase sellel toatemperatuurini jahtuda. Lisa tuhksuhkur, munakollased, munad, nisujahu ning rumm. Kõige lõpus lisa vanillipiim (eemalda vanillikaunast piima sisse võimalikult palju seemneid ning võta ära kaun).

Sega võimalikult vähe (et taigen vähe õhku saaks) ning pane taigen kaanetatult üleööks külmkappi.

Küpsetamise päeval määri vormid võiga ja pane külmkappi vähemalt 15 minutiks ootele.

Sega taigen ettevaatlikult läbi, et vanilliseemned ühtlaselt jaotuksid. Täida vormid tainaga kuni 15 mm servast. Küpseta 200-kraadises ahjus. Aeg oleneb vormi suurusest: 3,5 cm kõrguste vormide puhul 50 minutit; 4,5 cm kõrgustel – 60 minutit ja 5,5 cm kõrguste vormide puhul on küpsetamisaeg 75 minutit.

Nippe ja nõuandeid:

  • Küpsetamise ajal taina kogus vormis kõigepealt alaneb, seejärel  kerkib lausa nii kõrgeks, nagu tahaks cannelé vormist välja ronida. Küpsetamisprotsess on õnnestunud, kui küpsetised langevad vormi tagasi, sealjuures täpselt ülemise servani.
  • Mõned pagarid armastavad oma cannelé’d küpsetada üsna tumepruuniks, peaaegu kõrbenuks; teised jällegi õrnemalt – kuldpruuniks.
  • Parima tulemuse saad kahtlemata vasest vormidega, mis on eelnevalt vaja seest mesilasvahaga kokku määrida. Kuid asja ajab ära ka silikoonvorm.

Retsept: Pierre Herme, foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)