Keedukreemikook, mida klassikaliselt küpsetakse lehttainast ja kaetakse glasuuriga, aga maitsva tulemuse annab ka alljärgnev retsept hapukoore-muretainaga.

Taigen:

  • 200 g võid
  • 200 g hapukoort
  • 5 dl nisujahu
  • 1 tl soola

Kreem:

  • 1 l piima
  • 2,5 dl suhkrut
  • 4 sl nisujahu
  • 4 suurt muna
  • 75 g võid
  • 2 tl vanillisuhkrut

Vahele soovi korral mõnd hapukat moosi

Taina jaoks haki suures kausis jahu, või ja sool. Lisa hapukoor. Mudi tainas ühtlaseks massiks. Keera kilesse ja hoia külmas vähemalt 1 tund.

Valmista kreem. Kuumuta potis pidevalt segades piim ja suhkur. Vispelda teises kausis munad ja jahu ühtlaseks. Vala munasegu keeva piima hulka ja alanda kuumust, jätka segamist. Kui kreem on paksenenud, tõsta pott tulelt. Lisa või ja jahuta pott külmaveevannis. Maitsesta vanillisuhkruga.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Jaga taigen 5-6 tükiks. Rulli taignatükid jahusel laual ükshaaval ümmargusteks, õhukesteks ketasteks või neljakandiliselt, olenevalt vormi suurusest, millese pärast koogi teed.

Toksi kahvliga tainasse augud. Küpseta põhjasid ükshaaval või paarikaupa 8-10 minutit, kuni nad on kollakad, pealmine kiht küpseta pisut tumedamaks. Määri küpsenud ja jahtunud põhjade vahele kreemi, ühe kihi vahele soovi korral lisaks kreemile ka mõnda hapukat moosi. Kõige pealmine kiht pudista peeneks ja puista tordile. Hoia kooki üleöö külmas, siis jõuab see läbi imbuda.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)