Moskva saiad lihtsustatud versioonis, tavalise pärmitainaga (originaalretsept näeb ette kihitatud pärmitainategu) ning tavalise keedukreemiga (originaal valmib manna-keedukreemiga). Saiakeste tegu on aeganõudev, kuid igati väärt katsetamist. Sellest kogusest tuleb 25-30 saiakest.
Tainas:
- 5 dl piima
- 50 g presspärmi
- 1,5 dl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 muna
- 1 kg nisujahu
- 150 g võid
Täidis:
- 5 dl piima
- 6 sl nisujahu
- 6 sl suhkrut
- 4 munakollast
- 2 tl vanillisuhkurt
- 4 sl võid
Taina valmistamiseks kuumuta piim käesoojaks. Lisa murendatud pärm, suhkur ja sool. Sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa muna, jahu ja toasoe või. Sõtku ühtlaseks tainaks. Lase rätikuga kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida.
Kreemi valmistamiseks vispelda kastrulis piim, jahu ja suhkur ühtlaseks. Kuumuta nõrgal kuumusel pidevalt segades segu paksenemiseni. Tõsta tulelt ja klopi juurde munakollased. Pane tagasi pliidile ning kuumuta veel veidi, kuni kreem pakseneb. Võta tulelt ja maitsesta vanillsuhkruga. Lisa või ja sega ühtlaseks. Jahuta täielikult enne saiakeste vormimist.
Sõtku kerkinud tainast kergelt jahusel laual ja rulli laiali. Lõika ristkülikukujulised tükid ning tõsta teelusikaga keskele kreemi. Aseta tainatükkidel nurgad vaheliti ja suru kergelt kinni. Lase saiakestel ahjuplaadil 10 minutit kerkida.
Pintselda lahtiklopitud munaga ja küpseta. 200-kaadises ahjus 10 minutit. Puista üle tuhksuhkruga ja serveeri leigelt.
Retsept: Angeelika Kang, foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Heli
Moskva saiad olid ikka mannapudru kreemiga.