Ajal, mil Ameerika peab tänupühasid, tutvustame üht ameerikapärast küpsist nimega Whoopie!

küpsis_whoopie_shoko
Sellised näevad välja whoopie küpsised (foto: Elisa Koor)

 

Whoopie küpsised on pärit Uus-Inglismaalt (Pennsylvania) ja need olevat olnud amishite (vanausuliste) traditsiooniline pärastlõunaamps peale lõunasööki. Legend väidab, et neid küpsiseid tehti algselt koogiküpsetamisest üle jäänud tainast. Ja kui lapsed leidsid pärast sööki oma lõunasöögi juurest küpsise, siis olevat nad rõõmust hüüdnud whoopee!

Kuidas whoopisid küpsetada? Eesti keeles on ilmunud raamat nimega Whoopie-koogid, millest leiab kuus erinevat whoopie pie retsepti ning seitse erinevat kreemi/täidist. Ülejäänud leheküljed on täidetud juhistega kuidas väikseid koogiampse suhkrumassiga eriti vahvalt kaunistada. Palju lõbusat meisterdamist ning nokitsemist, kuid projektid on siiski piisavalt lihtsad.

Retseptide poole pealt võiks raamatus olla ka algupärase vahukommitäidise retsept (aga pole hullu, leiate selle meie lehelt).

whoopie raamatProovisin ära ühe whoopie retsepti ja ka ühe kreemi. Eesti maitse järgi peaks arvestama, et whoopide suhkrusisaldust võib vähendada veerandi kuni kolmandiku võrra ja nad tulevad ikka head. Kreemidega on raskem, sest kui 400g tuhksuhkrust pool ära jätta, võib mõni kreem kahtlaselt vedel jääda. Normaalse suhkrusisaldusega on vaid maapähklivõitäidis ja šokolaadikreem.

Suhkrukaunistused on kõik väga ilusad ja mõni kohe täitsa armas ning meeldiksid kindlasti pisipõnnidele. Seega palju vahvaid ideid lastepidude tarvis, aga suhkrukogust peaks ennem tõsiselt vaagima.

Prooviks tehtud whoopied tulid hea tekstuuriga ja pehmed. Kuigi ääred natuke laiali vajusid oli välimus siiski korrektne. Retseptide hulgas ei olnud küll marjamaitselisi kreeme ega whoopie-kooke, aga see viga sai ise parandatud kui asendasin kakaopulbri kuivatatud marjadest jahvatatud pulbriga.

 

Raamatuga tutvus ja whoopisid küpsetas Elisa