Ajakirja Maret numbris jagab kõigile leivaküpsetajatele soovitusi ajakirja köögitoimetaja Ragne Värk, kes leiba oma kätega viiendat aastat küpsetab. Alljärgnevalt mõned Ragne soovitused ja tähelepanekud.
Juuretisest
- Juuretis on soovitatav käärima jätta võimalikult sooja kohta.
- Mida kauem juuretis käärib, seda hapukama leivataina saate.
- Õigesti käärinud juuretisel on pind vahune – nagu klaasitäis kalja.
Kerkimisest-kergitamisest
- Nisujahu ei aita kergitamisele kaasa.
- Leivavorme ärge taina kerkimise ajal loksutage, muidu võib taigen alla vajuda.
- Kui leib ahjus praguneb, on tainas liiga vähe kerkinud.
Miks leib ebaõnnestub?
- Kui leib küpseb ahjus lamedaks, oli tainast vormis liiga palju.
- Nätske leiva põhjuseks võib olla vähene küpsetamisaeg, nõrk juuretis või liiga vesine lisand.
- Kui leib on liiga tihke, on põhjus taina väheses sõtkumises.