Kui teised koogid ei pruugi esimese korraga õnnestuda, siis kräsupea kook õnnestub kindlasti – see on lihtne ja mis veelgi olulisem, et mahe-mahlane maiusroog maitseb nii suurtele kui väikestele. Kook valmista eelmisel õhtul, sest läbiimbununa on see eriti mahlane ja hea.
Põhi:
- 3 muna
- 2 dl suhkrut
- 200 g hapukoort
- 1 tl söögisoodat (või 2 tl küpsetuspulbrit)
- 3 dl nisujahu
- 2 spl kakaopulbrit
- 200 g magusat kondenspiima
Kreem:
- 400 g paksemat hapukoort
- 1,5 dl suhkrut
Glasuur:
- 50 g tumedat šokolaadi
- 1 dl vahukoort
- 1 sl võid
- 2 sl kakaopulbrit
- kaunistamiseks marju
Määrimiseks:
- 2 dl hapukat paksemat moosi
Vahusta munad suhkruga, lisa kondenspiim, hapukoor ning jahuga segatud sooda ning sega ühtlaseks. Vala pool tainast 24 cm-se läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse koogivormi. Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 min.
Lisa teisele taignapoolele 2 sl kakaod ja küpseta teine koogipõhi.
Kreemiks sega hapukoor suhkruga.
Aseta pruun koogipõhi tagasi koogivormi ning määri sellele hapukas moos. Lõika hele põhi kuubikuteks ja sega kreemiga. Kalla pruunile põhjale ning aseta 5 tunniks (või üleööks) külmkappi tahenema.
Eemalda kook vormist ja tõsta serveerimisalusele. Glasuuriks sulata šokolaad ja või, lisa vahukoor ja kakao ning kuumuta keemiseni. Nirista see tordile, tõsta peale marjad ja pane tort veel pooleks tunniks külmkappi.
Retsept: Janne Lass (Perenaine.ee), foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Iiris
See tort oli üli maitsev, minu lemmik tort IGAVESTI!!!!!!!!!!
Anne
Mulle maitses see ka Iiris.
Eliko
Tõesti on tegemist väga lihtsa koogiga ning tuleb kohe esimese korraga välja, isuäratav ja suussulav.
Marje
Võrratult maitsev kook,olen seda teinud juba 20 aastat ja erinevat moodi. Pilti vaadates tahaks jälle.
Maria ja Margot
Kook tuli ÜLI hästi ja maitsev välja. Väga väga maitsev. P.S. oleme 14. aastased 😉
Kati
Super kook! Kartsin alguses, et jääb liiga kuiv, kuid õnneks oli kook väga maitsev, kui, siis ainult natuke liiga magus. Seega, teist korda tehes jätsin kreemi sisse suhkru panemata ning et oleks vedelam, lisasin 100 g hapukoort juurde. Glasuurile panin ka 50g šokolaadi asemel 100g, et ikka terve tordi kataks. Lisasin veel hulganisti kirsse ja vot siis oli küll täiuslik 🙂
Mirjam-Anett
Väga hea kook. Tuli just selline nagu unes nägin. PS oleme 20-aastased
endla
Mina jätan ära kondentspiima , siis pole nii magus.Taigna vedeldmiseks lisan veidi rohkem hapukoort. Siis ei ole nii magus. Glasuuri valmistamisel vahetan vahukoore piimaga -see kook niigi kaloripomm. Siiamaani on kõigi külaliste ja lapselaste lemmikkook
Mammu
Tere , sooviks teada kas munad suhkruga peab väga vahtu lööma `?
Eva@Perenaine
Mammu, vahuseks – s.t. helekollaseks ja mass on tuntavalt kasvanud. Mikserda ca 2 minutit, sellest piisab.
Mammu
Soovitan väga lisada kreemi hulka ka banaaniviile (mitte koonerdada!) ja siis on küll üli-üli-üli maitsev. Kondenspiima panen poole vähem ja šokolaadiglasuuri teen rohkem.
Liis
Tahtsin ära mainida lihtsalt, et tegin seda gluteenitalumatule külakostiks viimiseks gluteenivaba jahusegu+riisijahu segust ja nii tehes tuli ka välja suurepäraselt. Kuna laktoosiga probleeme polnud siis kreemi lisasin hapukoorele lisaks kondenspiima, mis põhjade tegemisest üle jäi ja vähendasin selle võrra lisatava suhkru kogust siis. Tõeliselt maitsev kräsupeakook sai. Mitte küll väga kräsuline, sest see valge põhja kuubikute mass segunes hapukoore-kondenspiima seguga selliseks üsna ühtlaseks (aga ma tegin muidugi päris pisikesed kuubikud ka + vahest tingituna sellest, et ei kasutanud nisujahu?) aga tõeliselt mahlane ja pehme kokkuvõttes. Ja ei immutanud ekstra mitte millegagi selle jaoks. Nii et suured tänud retsepti eest!
Annika
Kui suur on kogus ?
Eva@Pererenaine
Jätkub 8-10 inimesele.
Egle
Mind huvitaks millist moosi keegi määrimiseks kasutab? Elan Inglismaal ja ei leia siit poodidest hapukat moosi.
Eva@Perenaine
Mina teen moosi ise – keedan jõhvikad vee ja suhkruga pehmeks, püreestan ja surun läbi sõela. Palusime ka teiste lugejate nõuandeid, palun vaata siia: https://www.facebook.com/perenaine.ee/photos/a.468491630385.381860.466994680385/10157639944370386/?type=3&theater
merka
Olen pannud tooreid- v6i sügavkülmutatud vaarikaid nii kihtide vahele kui kaunistuseks peale.
Mama mi
Haigelt maitsev asi
Pärja
Kui soovin teha suure ahjuplaadi täie, kas kahega korrutamisest piisab? või 3ga..4ga?
Eva@Perenaine
Proovige kolmekordse kogusega, aga ega täpselt väita ei julge.
Pärja
Tegin 4kordse, tuli ikka jube palju:) täna proovin kolmega:)