Rosinaid ja rosmariini lisa oma maitse-eelistuse järgi, kuid ära rosmariiniga liiale mine, sest sellel on küllalt tugev maitse. Sellest tainakogusest tuleb ühe keskmise suuruse pätsi jagu saia.

  • 4 dl nisujahu
  • 2 tl kuivpärmi
  • 0,5 dl sooja piima
  • 1 tl peeneks hakitud rosmariini
  • paar peotäit rosinaid
  • 2 tl oliiviõli
  • 2 muna
  • pool tl soola

Esmalt sega suures kausis jahu pärmiga. Seejärel tee jahuhunnikusse süvend, kuhu kalla soe piim (ei kuum ega külm, aga parajalt soe, sest ühel juhul kõrvetad pärmiseened, teisel juhul aga ei ärata neid ülesse), värske hakitud rosmariin, rosinad, õli ja munad.

Sõtku tainas, lisa vajadusel jahu ja kui see hakkab käte küljest lahti tulema, on see parajalt paks. Pane 20 minutiks sooja seisma, kattes selle pealt rätikuga.

Kui 20 minutit on möödas, lisa sool ja sõtku uuesti läbi. Nüüd tõsta tainas uuesti soojasse kohta tunniks või pooleteiseks kerkima. Tainast peaks tekkima ca kahekordne kogus.

Kui tainas on kerkinud, pane ahi soojenema 180 kraadini. Sõtku tainast õhk välja ja vormi kena päts. Päts puuderda pealt jahuga ja aseta ahjuplaadile taas kerkima – seekord 30-45 minutiks. Enne ahjupanemist võid pätsi peale risti teha. Tee see julgelt, hästi sügavale.

Aseta koos pätsiga ahjuplaadile ka kuumakindla nõuga vesi, mis lisab küpsetamisele niiskust. Pätsike küpseb ahjus 30-40 minutit.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)