Pehme tume küpsis vahukommisisuga. Retsept on inspireeritud “Whoopie Pie” nimelistest peopesasuurustest küpsetistest. Pärit on need Uus-Inglismaalt (Pennsylvania) ja olevat olnud amishite (vanausuliste) traditsiooniline pärastlõunaamps peale lõunasööki. Legend väidab, et neid küpsiseid tehti algselt koogiküpsetamisest üle jäänud tainast. Ja kui lapsed leidsid pärast sööki oma lõunasöögi juurest küpsise, siis olevat nad rõõmust hüüdnud whoopee! 🙂

  • 165 g nisujahu
  • 35 g kakaopulbrit
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 tl soodat
  • 120 g toasooja võid
  • 130 g suhkrut
  • 1 muna, toatemperatuuril
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 125 ml petti

Täidis:

  • 120 g suhkrut
  • 65 ml vett
  • 1 tl vedelat glükoosi
  • 2 munavalget
  • 40 g suhkrut
  • 60 ml punasesõstramahla
  • 7 g želatiini

Sõelu läbi jahu, kakao, küpsetuspulber ja sooda. Vahusta või suhkruga. Klopi või hulka muna, seejärel vanill ja pett. Sega kuivained võimassi hulka.

Kasutades kondiitripritsi või kahte supilusikat, moodusta küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile umbes 4 cm läbimõõduga ja 2 cm kõrgused hunnikud, nii et iga küpsise vahele jääks 4-5 cm varuruumi. Küpseta 180 kraadi juures 8-9 minutit.

Pane potti 120 g suhkrut, 65 ml vett ning glükoos ja keeda. Sega želatiin sõstramahla hulka ja soenda segu vesivannil aeg-ajalt segades kuni želatiin on sulanud. Kui siirupi temperatuur jõuab 118 kraadini, siis hakka natukese soolaga munavalgeid vahustama. Pehmete tippude faasis lisa munavalgevahule ülejäänud 40 g suhkrut ning vahusta edasi. Kui siirupi temperatuur jõuab 127 kraadini, tõsta pott tulelt ja sega siirupi hulka želatiini-mahla segu. Seejärel kalla kogu kuum segu peene joana munavalgevahu hulka, samal ajal edasi mikserdades. Jätka vahustamist veel umbes 10 minutit kuni vahukommisegu hakkab paksenema ja jahtuma. Pista vahukommimass kohe poolsoojalt küpsiste vahele, ning ära koonerda, pane pea 2x nii palju kui arvad vaja minevat, sest osa täidisest imbub küpsiste sisse.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)