Oleks nagu vana tuttav ahjupraad, aga musta ploomi kaste ja hästi sobiv joogivalik täiendavad veiselihast praadi uuel moel.

Praad:

  • 0,6-1 kg värsket veise praetükki
  • soola, värskelt jahvatatud pipart

Kaste:

  • 100 g kuivatatud musti ploome
  • 2,5 dl puljongit või vett
  • 1 dl punast veini
  • pisut soola
  • 1 spl võid

Lülita ahi sisse ja lase 180 kraadini soojeneda. Puista tervele lihatükile soola, jahvata ohtralt pipart ning hõõru käega üle terve liha.

Lase praepann suure kuumusega tuliseks ning pruunista lihatükki igast küljest paar minutit. Aseta liha ahjuvormi ning pane ahju. Siit edasi on lihatermomeeter õige sisetemperatuuri jälgimisel kõige tähtsam tööriist. Kui soovid poolküpset (medium) praadi, siis peaks sisetemperatuur jääma 60-65 kraadi juurde.

Samal ajal, kui liha on ahjus, asu valmistama kastet. Lase ploomid vee või puljongiga keema tõusta, lisa vein ning keeda 15 minutit. Tõsta mõned terved ploomid hetkeks kõrvale, kuni püreestad ülejäänud kastme. Kui lihaküpsetamisest on tekkinud praeleent, siis võib ka selle kastme hulka segada. Enne serveerimist aseta terved ploomid kastmesse, lase keema ja sega hulka või. Soovi korral timmi maitset soolaga. Võta liha ahjust, viiluta portsjoniteks ja serveeri koos ploomikastmega.

Pildil olev praad küpsetati 63-kraadise sisetemperatuurini. Tegemist oli 0,6 kg lihatükiga ja 180 kraadi juures võttis see aega umbes 40 minutit.

Retsept ja foto: Maris Schryer (Perenaine.ee)