Klassikaline magustoit itaalia köögist, mis valmib nii isetehtud küpsiste kui mascarponega.

Küpsised:

  • 3 muna
  • 3 sl suhkrut
  • 3 sl jahu
  • 1 sl tärklist
  • soola

Mascarpone:

  • 600 ml 10% koort
  • 400 ml 35% koort
  • 2 sl sidrunimahla

Küpsiste immutamiseks:

  • 2,5 dl kanget espresso kohvi
  • 0,5 dl kohvilikööri

Kreem:

  • 3 suurt munakollast
  • 1,2 dl peenikest suhkrut
  • 500 g mascarponet (ülal toodud ainetest)
  • 2 dl 35% koort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 sl rummi

Kaunistamiseks:

  • kakaopulbrit

Kõigepealt valmista küpsised. Vahusta munad suhkruga, sõelu sisse kuivained ja sega ettevaatlikult segamini. Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberile piklikud küpsised. Küpseta 180 kraadi juures 8-10 minutit. Lase paokil uksega ahjus jahtuda.

Mascarponeks kuumuta koor vesivannis kuniks see hakkab aurama, lisa sidrunimahl ja sega, kuni segu pakseneb (selleks kulub umbes 15-20 minutit). Pane marliga vooderdatud sõelale umbes 5 tunniks külmkappi nõrguma. Sellest kogusest saad umbes 500 g mascarponet.

Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Lisa rumm ja kuumuta vesivannis kuni segu pakseneb. Jahuta külmaveevannis. Sega juurde mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor. Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda.

Kasta hetkeks alumise kihi küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota serveerimisalusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota peale teine kiht küpsiseid ning kata kreemiga. Korda protseduuri. Kui küpsised pole piisavalt paksud, tee küpsistest 2 kihi asemel neli. Lase üleöö seista. Sõelu valmis tordile kaunistuseks kakaopulbrit.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)