Esmakordselt on eesti keeles ilmunud vegan kokaraamat – “Toidud ainult taimedest“, milles sisalduvad retseptid on mitte ainult liha-kala, aga ka ilma piima ja munata. Raamatu autorid Mikk Mägi ja Loorea Emilie Raav küpsetavad selliseid küpsetisi Miku Vegan Kohvikus.

Lisaks retseptidele on oluline osa raamatust teadmised taimetoidu teoreetilisest küljest: mida pidada silmas tasakaalustatud toitumisel, kust saavad taimetoitlased rauda, valke ning muid vajalikke mineraale ja vitamiine, kirjutas Perenaine.ee-le Mikk Mägi.

Palusime raamatu autoritelt avaldamiseks ka ühte retsepti. Loore saatis meile tofu-marjakoogi retsepti, head katsetamist!

Tofu-marjakook (4–6 inimesele)

Vaja läheb:

  • 1⁄2 pakki digestive’i küpsiseid
  • 1 pakk india pähkleid
  • 3 sl taimset margariini
  • 2 pakki tofut (siidjas ehk silken tofu)
  • 1 kruus marju (mustsõstraid, vaarikaid või punaseid sõstraid)
  • 1⁄2 kruusi suhkrut
  • 1 sidrun
  • 0,5 tl vanillsuhkrut
  • 2 sl maisitärklist

Valmistamine:

Purusta digestive’i küpsised ja sega sulatatud margariiniga. Suru segu keskmise suurusega koogivormi põhja. Küpseta ahjus 175 °C juures 5–8 minutit.

Leota india pähkleid kaks tundi nii, et need oleksid veega kaetud. Purusta tofu saumikseriga. Lisa india pähklid koos leotusveega, et tekiks kreemjas mass. Sega juurde suhkur, vanillsuhkur, maisitärklis ja sidrunimahl.

Tõsta tofukreem küpsenud põhjale ja puista peale marjad. Küpseta eelkuumutatud ahjus 175 °C juures 25–30 minutit. Serveeri jahtunult.

Loore soovitus: tofukooke saab teha ka kõvemast tofust või tofukreemist. Esimesel juhul tasub tofule kreemja konsistentsi saavutamiseks lisada mahla või taimset piima, nagu näiteks soja- või kaerapiim.

Perenaine.ee soovitus: siidjat tofut soovitame osta MoMoya kauplusest. Seal müüakse kahte sorti siidjat tofut, iseäranis naturaalse maitsega on Jaapani päritolu toode.
Foto: Marju Randmer