soolakaramelli jäätis

Kreemjas, karamelline ja üllatava väikese soolaka mekiga jäätis, mille sees pehmed pähklitükid.

Jäätis:

  • 2,5 dl suhkrut
  • 5 dl 35% koort
  • 1 tl soolahelbeid
  • 0,5 tl vanilliekstrakti
  • 4 munakollast
  • 2,5 dl piima

Pähklid:

  • 50 g tükeldatud pekanipähkleid
  • 1 sl võid
  • 2 sl suhkrut

Pane 2 dl suhkrut paksupõhjalisse potti ja kuumuta keskmisel kuumusel, kuni suhkur on sulanud. Ära sega, küll võid potti kallutada, et suhkur ühtlaselt sulaks.

Kui suhkur on kuldpruunikas, võta see tulelt ja sega sisse 3 dl koort. Ettevaatust, segu on tulikuum. Pane pott uuesti tulele ja kuumuta madalal kuumusel ja segades, kuni mass on ühtlane (suhkrukaramelli lahustumine võib võtta mõned minutid aega, kuid ole kannatlik ja jätka kuumutamist-segamist). Sega sisse sool ja vanilliekstrakt ning pane jahtuma.

Sega munakollased ülejäänud suhkruga. Vala potti piim ja ülejäänud koor, kuumuta keemiseni ja nirista munakollaste sisse. Tõsta tagasi tulele ning kuumuta madalal kuumusel ja pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Võta tulelt, kalla läbi sõela ja sega kokku karamelliseguga. Jahuta ja pane ööseks külmkappi.

Kuniks jäätisesegu jahtub, valmista ette pähklid. Pane pannile või, suhkur ja tükeldatud pähklid. Pruunista (ole ettevaatlik, et segu kõrbema ei läheks), tõsta pannilt ära ja lase jahtuda. Haki segu noaga peenemaks.

Valmista jäätisemasinaga jäätis vastavalt masina juhendile. Kõige lõpus sega sisse pähklid. Tõsta jäätis sügavkülmutamiseks sobilikku nõusse ja aseta vähemalt 5 tunniks (või ööseks) sügavkülma.

Nippe ja nõuandeid: Jäätis võib jääda pisut liiga vedel, aga ära muretse, see külmub kenasti sügavkülmikus tahkeks.

Retsept: Jäätised ja sorbetid. Masinaga ja ilma (Eva Palu)