Vitamiinirohke mustsõstrane täidis pakitud šokolaadisesse biskviidirulli.
Šokolaadibiskviit:
- 4 muna, eraldatud
- 70 g suhkrut
- 15 g kakaopulbrit
- 20 g kartulitärklist
- 20 g nisujahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 50 g tumedat šokolaadi, sulatatud
Mustasõstramousse ehk vaht:
- 1 munavalge
- 100 ml 35% koort
- 200 ml mustasõstrapüreed
- suhkrut
- tuhksuhkrut
- 2 želatiinilehte
Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Niisuta ahjuplaat ja aseta sellele küpsetuspaber. Vahusta munakollased poole suhkruga. Vahusta munavalged ülejäänud suhkruga keskmiseks vahuks. Sõelu munakollastele jahu, tärklis, kakao ja küpsetuspulber. Sega ühtlaseks. Lisa šokolaad. Sega taas. Viimaks tõsta munavalgevaht õrnalt šokolaadisegu hulka. Vaata, et ei jääks mingeid tükke ega triipe.
Laota tainas ühtlaselt küpsetuspaberile laiali. Küpseta umbes 10-12 minutit.
Aseta puhas käterätt tööpinnale, selle peale küpsetuspaber ja puista paber suhkruga üle. Ahjust võttes kummuta biskviit sinna peale, nii et saad biskviidi põhja küljest teise küpsetuspaberi eemaldada. Nüüd rulli biskviit soojast peast koos paberiga rätiku sisse. Lase jahtuda.
Mustasõstravahuks maitsesta mustasõstrapüree suhkruga endale meelepäraseks. Paisuta želatiini külmas vees, umbes 5 minutit. Kuumuta pool mustasõstrapüreest umbes 50 kraadini. Sulata želatiin soojas pürees. Lisa ülejäänud püree ja lase jahtuda.
Vahusta koor umbes teelusikatäie tuhksuhkruga kohevaks vahuks.
Vahusta munavalge keskmise tugevusega vahuks, lisades aeg ajal natuke suhkrut ja lõpupoole ka sidrunimahla, kuni vaht on läikiv.
Tõsta munavalgevaht ja vahukoor ettevaatlikult mustsõstrapüree hulka, lisades algul ainult kolmandiku ja alles seejärel ülejäänu. Tõsta pooleks tunniks külmkappi.
Kui biskviit on jahtunud ja vaht tahenenud, siis on aeg need kokku panna. Rulli biskviit lahti ja eemalda rätik, paber võib esialgu jääda, selle abil on hea rullbiskviiti taas kokku rullida.
Jäta ette äärde umbes 3 cm vaba ruumi ja siis tõsta biskviidle terves pikkuses üks hästi paks ja kõrge vall mustsõstravahtu. Edasi määri juba õhemalt, kuid tagumise ääre viimased 7 cm on soovitav tühjaks jätta, sest rullimise käigus liigub osa täidisest sinna niigi.
Nüüd rulli õrnalt (et täidist välja ei litsu), aga kindlalt (et ei jääks õhuauke) biskviit kokku ja tõsta natukeseks külmkappi.
Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)