Pidulik šokolaadikook tumeda šokolaadi, iirisemaitselise karamelli ja soolahelvestega. Hea-parema toorainega siin koogis juba kokku ei hoita!
- 115 g võid
- 225 g tumedat šokolaadi
- 150 ml piima
- 150 g suhkurt
- 2 tl vaniljeekstrakti
- 2 suuremat muna
- 150 ml hapukoort
- 225 g nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 spl soolahelbeid
- kaunistuseks šokolaadilaastusid
Karamell:
- 320 g suhkurt
- 2 spl suhkrusiirupit
- 115 g võid
- 1 tl soola
- 125 ml 35% koort
- 2 spl hapukoort
Šokolaadikate:
- 225 g tumedat šokolaadi
- 250 ml 35%koort
- 1 spl meresoola helbeid
Alusta koogitegu karamelli valmistamisega. Selleks kalla 100 ml vett laiapõhjalisse kastrulisse (või pannile). Lisa suhkur ja suhkrusiirup, kuumuta madalal kuumusel kuniks suhkur on sulanud. Keera pisut kuumust tugevamaks ja keeda kuniks karamell on kuldpruunikas. Ära sega, kuid liiguta segu panni liigutades. Eemalda kuumuselt ja lisa või, koor ja hapukoor – ettevaatust, sest segu on tulikuum ja see hakkab mullitama. Sega kuniks saad ühtlase massi ja jäta jahtuma (segu pakseneb jahtudes).
Koogipõhja jaoks sulata kastrulis šokolaad koos või ja piimaga. Sega ühtlaseks ja eemalda tulelt, siis lisa suhkur ja vanilliekstrakt. Lase pisut jahtuda. Eralda munakollased -valgetest. Sega munakollased hapukoorega ja lisa šokolaadisegusse. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa esmalt 1/3 munavalgevahust, sega ettevaatlikult. Seejärel lisa ülejäänud munavalgemassist ja soolahelbed. Kalla 24 cm-sse koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 40-50 minutit (kontrolli küpsust puutikuga). Lase koogil u. 20 minutit jahtuda, siis eemalda vormist ja lase edasi jahtuda.
Šokolaadikatteks kuumuta šokolaad ja koor kuniks šokolaad on sulanud. Jäta jahtuma.
Koogi kokkupanemiseks lõika koogipõhi horisontaalseks pooleks, määri vahele rohkelt karamelli ja kata pealmise kihiga. Määri peale šokolaadikate ja raputa peale soolahelbed. Kaunista šokolaadilaastudega.
Retsept: BBC Good Food, foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Kaja Arulepp
Seda kooki tahaks proovida teha, sest tundub keeruline, samas aga väljakutset pakkudes! Tundub ka väga maitsev!
Keit
Soolakaramelli kaste minul ei õnnestunud. Ilmselt kiirustasin selle helepruuni kuldse tooni saamisega ja segasin liiga ruttu ained kokku. Hapukoor läks pisut klimpi ja kaste ei paksenenud. Aga õnneks teist retsepti kasutades sain ka kastme valmis 🙂 Homme saame teada kuidas kook üldiselt välja tuli.